Maas-Niederrheinpad

Terug naar forum overzicht

Maas-Niederrheinpad SP 10

Naar de routepagina
27reacties
Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. IlonkaB

  En nog een aanvulling: ik ben ook bijzonder blij met de gps-tracks, die voorzien zijn van handige waypoints. Op de site vind je per etappe highlights beschreven, wat ik ook bijzonder handig vind om te bepalen of en hoe ik de etappe zal lopen. Veel dank daarvoor.
  Groeten, Ilonka Berentsen

 2. IlonkaB

  Mag ik een kritische noot bij dit prachtige pad plaatsen? Of met name bij het boekje. Het valt mij op, dat de begeleidende teksten in het boekje veelal insteken op landschappelijke elementen (ijstijd, bodemlagen, begroeiing, natuurgebieden, rivierdelta's etc). Dat is zeker interessant, maar naar mijn smaak een beetje eenzijdig. Ik zou het ook vinden zijn om wat meer te lezen over sociaal-culturele zaken. Over de geschiedenis van een dorp of stad; over markante cafe's of gebouwen onderweg. Over lokale gebruiken of specifieke feestdagen van een dorp, over bijzondere winkels of lokaal eten.
  Verder leuk dat er zoveel fotootjes in het boekje staan. Ik kan me wel voorstellen, dat her en der wat 'spannendere' of 'artistiekere' foto's gekozen zouden kunnen worden.

  Maar al met al: dank voor dit mooie pad. Ik heb al verscheidene etappes gelopen en geniet er erg van.

  Vriendelijke groeten, Ilonka Berentsen

 3. Rene6651

  In het Pinksterweekend 2 routes gelopen van dit pad. Mooie routes van en naar Plasmolen (05 & 06). Voor het eerst dat we LAW routes liepen. Is erg goed bevallen.

  Wat ik wel mis bij omschrijvingen op de site zijn goede tips hoe van eind- naar beginpunt te komen (of andersom).
  Bij route 06 staat bijvoorbeeld aangegeven (bus 1 km). Onze tip: loop van eindpunt terug naar Plasmolen. Er gaat een mooi pad vrijwel rechtstreeks terug van eindpunt naar beginpunt Plasmolen. Nauwelijks langer dan de weg naar bushalte in Milsbeek.

  We kijken nu al uit naar de volgende etappe van Milsbeek naar Goch, maar hier lijkt het niet zo eenvoudig om van eind- naar beginpunt te komen. Zou fijn zijn als iemand hiervoor een tip heeft.

 4. Hanneke

  Vanwege een blessure, opgelopen tijdens het traject Molenhoek-Goch- Kevelaer, konden we deze meivakantie de geplande wandelroute vanaf Geldern tot aan Brüggen niet verder lopend voortzetten. Gezien de ervaringen van de voorafgaande trajecten, vanaf Milsbeek tot aan Geldern, leek het ons ook mogelijk om de route te fietsen. Veel verharde wegen en paden, geen hekjes of verbodsborden.
  Het is ons goed bevallen. Zonder ooit de verkeersregels overtreden te hebben, hebben we Van Geldern tot Brüggen gefietst.( en vice versa) De weersomstandigheden waren wel optimaal.
  We hadden van te voren de route als gpx gedownoad en in de smartphone en Garmin gezet. Alles klopte, ook het traject bij Wachtendonk. De markeringen waren correct aangebracht. Er zijn in dit gebied wel veel drukke verkeerswegen die overgestoken moeten worden, dus het is wel opletten geblazen. De auto's razen met 70 km voorbij!
  Vorig jaar hebben we het zuidelijke rondje ( traject 13 tot 17) gelopen. Vooral het Nederlandse gedeelte was in onze herinnering niet geheel fietsbestendig.
  Groetjes en bedankt voor het wandelpadonderhoud,
  Hannek en Fred

 5. john.hm.janssen

  Beste Willie,

  Het is fijn te horen dat jullie zo genieten van ons pad. Een groot gedeelte van het Maas-Niederrheinpad loopt langs de Maas en de daarop uitmondende riviertjes. In en na periodes van hevige neerslag kan het voorkomen dat ze buiten hun oevers treden en daarmee delen van de route onbegaanbaar of modderig maken. Deze situatie doet zich met name in de winter voor - de ene winter niet, de andere winter twee of drie keer. Dat probleem doet zich niet alleen bij Swalmen voor maar ook op andere stukken van ons pad. Daarom was het onbegonnen werk om overal hoogwateralternatieven in de gids aan te geven. Gelukkig gaat het meestal maar over een korte periode en het overgrote deel van het jaar ondervind je hier geen last van. Bij (extreem) hoogwater kun je je wandeling beter even uitstellen of een wat hoger gelegen deel van het pad uitzoeken. De actuele waterstanden in Limburg kun je vinden op http://www.waterstandlimburg.nl/ , je kunt ook nog de app WaterstandLimburg downloaden voor je smartphone.
  Ik hoop dat jullie blijven genieten van het Maas-Niederrheinpad.

  Met vriendelijke groeten,
  John Janssen, Padcoördinator MNR.

 6. willie465

  Woensdag 24 februari 2016 hebben we gelopen van Swalmen naar Reuver. Ook nu was het weer een prachtig stuk. Echter: het was onmogelijk de Swalm over te steken op het punt van de route. Het water stond te hoog. Het was geen kwestie van natte voeten krijgen, maar van zwemmen als je naar de overkant wilde. Het is niet mogelijk om een foto bij dit bericht te voegen. Jammer, want dan zou het direct duidelijk zijn.

  We zijn een stuk terug gelopen en hebben met behulp van de kaart een andere weg gevonden om aan de overkant van de Swalm te komen. Volgens een teken op een paal zouden we die weg niet in moeten gaan (geel-rood kruis). Iets verder op die weg staat echter wel weer een geel-rood teken. Verwarrend.

  Het zou goed zijn in het boekje een wijziging aan te brengen en de tekens aan te passen.

  Kaart 56. Tekst nu:
  "Op viersprong met picknicktafels rechtdoor ..... voor boerderij linksaf".

  Aanvulling:
  "Bij hoog water: bij de picknicktafels niet rechtdoor, maar rechtsaf slaan. (Negeer het rood-gele kruis op paal aan de linkerkant van de weg). Vrij snel gaat deze weg over de Swalm. Vervolg de weg langs het gehucht Wieler. Als de weg naar rechts draait rechtdoor gaan. De Swalm loopt links van dit pad. Op een gegeven moment - bij de boerderij rechts - wordt de route weer opgepakt."

  Zoals al eerder opgemerkt op deze site, is de route op kaart 54 gewijzigd. Ook daar is het goed een opmerking te maken over hoog water. We hebben het nieuwe pad na café Mijnheerkens een stuk gevolgd, maar zijn toch weer omgedraaid, omdat het te nat was. Uiteindelijk hebben we het oude pad gevolgd.
  De bewegwijzering tussen km 309 en 310 is niet duidelijk aangegeven. Ook hier hebben we het oude pad gevolgd.

 7. john.hm.janssen

  Beste Ron van der Goor,

  Bedankt voor je reactie. We hebben de route ten noorden van Wachtendonk vorig jaar meerdere keren moeten wijzigen, omdat de gemeente Wachtendonk het gebied langs de kleine Niers als kwetsbare natuur heeft aangemerkt en stukken wandelpad ingetrokken heeft. De oude route is hierdoor helaas niet meer te volgen, al zal je daar her en der nog wel een markering aantreffen. Er is vorig jaar een nieuwe route uitgezet en gemarkeerd. De meest recente is beschreven bij de routewijzigingen, zie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Zl-InA7OX29-7EW6SFJ0zXff59jlKSOU87-cXGfApvQ/edit?pref=2&pli=1#gid=1349381690 De routelijn op de website moet echter nog geactualiseerd worden. Dat gebeurt vanwege de kosten maar een paar keer per jaar. Ook al laad je de kaart en/of de GPS coördinaten van de website, vóórdat je op pad gaat kun je ook dan het beste toch nog even de wijzigingspagina raadplegen. Gelukkig heb je Wachtendonk toch nog kunnen bereiken.

  Met vriendelijke groeten,
  John Janssen, Padcoördinator MNR.

  Kaart 31 en beschrijving zijn verouderd, markeringen ontbreken of kloppen niet. Onderstaande punten gelden als je naar Wachtendonk loopt.
  1. Na "Na een beek, op viersprong eerste weg linksaf" stuurt de markering je ca. 50 meter verderop linksaf, over het weggetje dat op de kaart grijs is. Dit is een fout. Gewoon rechtdoor lopen volgens de beschrijving, bij het bruggetje is weer markering. Als je volgens de markering naar links loopt kom je op een verkeersweg uit en zie je geen markeringen meer.
  2. "Over de brug rechtsaf, wandelpad": pad pal langs de Niers is onbegaanbaar, je moet hier even verder doorlopen en dan naar rechts.
  3. Direct hierna wordt het een chaos, want verderop is het pad langs de Niers (met de hekjes) "Privatweg" geworden. Hoe je hier nu wel moet lopen geeft de markering niet aan, er zijn alleen een paar kruisen geplaatst.
  4. Na "Op kruispunt rechtsaf" klopt de beschrijving niet en is de route verkeerd ingetekend. Pad loopt een eind verder van de Niers af, na op een volgend kruispunt rechtsaf te zijn geslagen kom je pas bij de Niers uit, vlak voordat de Nette in de Niers stroomt. Markering is wel goed.

  Al met al is het een wonder dat ik in Wachtendonk ben beland...

 8. john.hm.janssen

  Beste Etmbejo,

  Fijn dat je onze route mooi vindt. Het stuk Wellerlooi-Arcen waar je over rapporteert is vorig jaar door ziekte pas later in het seizoen gecontroleerd. Hoe goed we ook proberen te markeren, ieder jaar constateren we weer dat er markeringen verdwijnen of dat er situaties in het veld veranderd zijn. Volgens de markeerder is alles daar weer in orde. Gelukkig heb je Arcen kunnen vinden.

  Met vriendelijke groeten,
  John Janssen, Padcoördinator MNR

  Zonder GPS is het stuk tussen Wellerlooi en Arcen niet te lopen. De markering ontbreekt op diverse plekken. De route is echt mooi en zeker de moeite waard, maar zorg dat je niet verdwaalt!

 9. Team Wandelnet

  Beste Ron van der Goor,

  Bedankt voor je melding. Ik heb je bericht doorgegeven aan de pad coördinator van het pad. Mocht ik een reactie van hem ontvangen, dan zal ik dit hier op het Forum melden.

  Ontbrekende, onduidelijke of foutieve markeringen, barrières en verkeerde beschrijvingen op een wandelroute kunnen ook doorgegeven worden bij:

  www.meldpuntwandelen.nl

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet


  Kaart 31 en beschrijving zijn verouderd, markeringen ontbreken of kloppen niet. Onderstaande punten gelden als je naar Wachtendonk loopt.
  1. Na "Na een beek, op viersprong eerste weg linksaf" stuurt de markering je ca. 50 meter verderop linksaf, over het weggetje dat op de kaart grijs is. Dit is een fout. Gewoon rechtdoor lopen volgens de beschrijving, bij het bruggetje is weer markering. Als je volgens de markering naar links loopt kom je op een verkeersweg uit en zie je geen markeringen meer.
  2. "Over de brug rechtsaf, wandelpad": pad pal langs de Niers is onbegaanbaar, je moet hier even verder doorlopen en dan naar rechts.
  3. Direct hierna wordt het een chaos, want verderop is het pad langs de Niers (met de hekjes) "Privatweg" geworden. Hoe je hier nu wel moet lopen geeft de markering niet aan, er zijn alleen een paar kruisen geplaatst.
  4. Na "Op kruispunt rechtsaf" klopt de beschrijving niet en is de route verkeerd ingetekend. Pad loopt een eind verder van de Niers af, na op een volgend kruispunt rechtsaf te zijn geslagen kom je pas bij de Niers uit, vlak voordat de Nette in de Niers stroomt. Markering is wel goed.

  Al met al is het een wonder dat ik in Wachtendonk ben beland...

 10. Team Wandelnet

  Beste etmbejo,

  Bedankt voor de melding. Ik heb het bericht doorgegeven aan de pad coordinator van het Maas/Niederrheinpad. Mocht ikeen reactie van hem krijgen, dan zet ik dat op het Forum.

  Ontbrekende, onduidelijke of foutieve markeringen, barrières en verkeerde beschrijvingen op een wandelroute kunnen ook doorgegeven worden bij:

  www.meldpuntwandelen.nl

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  Zonder GPS is het stuk tussen Wellerlooi en Arcen niet te lopen. De markering ontbreekt op diverse plekken. De route is echt mooi en zeker de moeite waard, maar zorg dat je niet verdwaalt!

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
Steun ons