Noaberpad LAW 10

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen40
 4. Meldingen & wijzigingen

Route informatie

Wandelen van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee 'noabers'. Geniet van vennetjes, sta stil bij eeuwenoude boerderijen, verbaas je over het landschap. Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland en bossen in Montferland. Het pad eindigt in het Duitse Kleef waar u uw tocht kunt vervolgen op het Grote Rivierenpad of de Europese route E8.

Recente berichten over Noaberpad LAW 10

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. AgeethBOS

  Begonnen aan het laatste stuk van het Noaberpad van Oeding naar Emmerich.
  Op 30 april bij watermolen kaartje 50 route even weg door werkzaamheden.via terras lopen komt het weer goed.wij namen het eerste bospad rechts op de guldenweg en liepen achterlangs naar Bereschot.mooier dan langs de weg
  Op 1 mei bij scloss Diepenbrock geparkeerd.dit hotel is gesloten /failliet?
  Hetzelfde geldt voor biercafe Pannebacker kaart 57. Ook hier werkzaamheden.routeaanduiding verdwenen. We konden niet ver genoeg achter het sportveld langs en kwamen verkeerd uit in Anholt. Beetje lopen dwalen en met hulp de route weer terug gevonden. Opletten dus als je niet de hele nieuwbouwwijk van Anholt wilt zien

 2. worteljc

  Op onze website een verslag van onze invulling van het Noaberpad. Met GPS info, foto's en informatie over slaapplaatsen (campings, hotels en vrienden op de fiets).

  http://www.kaltes.nl/pb/pm/pmwiki.php?n=Noaberpad.Noaberpad

  Hans

 3. JVlasblom

  Afgelopen weekeinde weer een stukje Noaberpad gelopen. We liepen van zuid naar noord, vanaf Bocholt naar Rekken
  Een paar kanttekeningen:
  - Ik hoop dat het naar het noorden toe beter wordt, maar het aandeel lange rechte asfaltwegen is erg groot. Het stuk Kleef-Emmerich viel ons vorig jaar al zwaar, maar ook rond Vreden zitten er een paar stukken in die ronduit saai zijn. Het oogt allemaal een beetje als een fietstocht die je ook kunt lopen.
  - Zowel horeca, als overnachtingsmogelijkheden als openbaar vervoer zijn een punt van 'zorg'. Zorg er voor dat je alles bij je hebt, want onderweg valt er niet veel te halen.
  -In de toch al niet zo lange lijst van overnachtingsadressen staat 'te paske' vermeld. Die hoort daar niet. Je kunt daar geen overnachtingen boeken.
  - De markering in het veld is (in ieder geval in de richting die wij liepen) vooral in Duitsland niet overal wat je van de LAW's gewend bent. Je hebt de kaart/GPS echt nodig.
  - Nog een openbaarvervoer-suggestie: net voorbij Zwillbrock (D) ligt Rekken (NL). Daar komt ieder uur een bus in de richting Haaksbergen/en eentje in de richting Eibergen. Die hebben een ietwat trage, maar wel nette aansluiting op de trein. Beter dan de bus bij Oldenkotten.
  -

 4. Team Wandelnet

  Beste Schuttermajoor,

  Een van de redenen dat Kleef als eindpunt is gekozen, is de onmogelijkheid om vanaf Emmerich met openbaar vervoer weer terug naar Nederland te komen. Sinds een aantal jaren rijdt er geen stoptrein meer tussen Arnhem en Emmerich. Je kunt van Emmerich alleen terugkoemn in Nederland als je met de trein van Emmerich naar het Riuhrgebied gaat en dan daar op een internationale trein weer terug rijden.

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  Afgelopen week hebben mijn hond en ik onze laatste etappe van het Noaberpad gelopen, van Zeddam naar Kleve. Ik vond het Noaberpad een heel mooi pad en over het algemeen heel prettig om met de hond te bewandelen. Wel zijn er 6 voor honden verboden trajecten, waarvan er echter slechts 3 in de gids of het wijzigingsoverzicht worden genoemd. Voor meer informatie, zie http://home.kpn.nl/wedelman/wandelenmetjehond/noaberpad.html .
  Overigens heb ik het zuidelijk einde van het Noaberpad, tussen Emmerich en Kleve, als corvee ervaren. Je loopt dan 6 kilometer langs hele drukke verkeerswegen. En voor wandelaars met hond is dat zelfs 8 kilometer vanwege het hondenverbod op de Rijndijk westelijk van Emmerich. Daarna volgen nog eens 4 kilometer over een kaarsrecht tamelijk saai fiets-wandelpad. Ik begrijp dan ook niet waarom het zuidelijk eindpunt in Kleve is gelegd. Mijn advies is daarom: eindig of begin de wandeling in Emmerich, of, als je met een hond wandelt, in Spijk. Maar dit doet niets af aan mijn waardering voor het werk dat verzet is en wordt door allen die voor de ontwikkeling en instandhouding van het Noaberpad zorgen.

 5. Team Wandelnet

  Beste Schuttermajoor,

  Bedankt voor het vertellen van je ervaringen. Met je verhalen over de natte plekken kunnen andere wandelaars hun route beter plannen.

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  September 2015: Het wandelpad door het Aamtsveen, met name het stuk langs de grens, staat op nogal wat plekken volledig onder water. Die stukken kan je ook niet ontwijken en om verder te gaan moet je door het water heen. De waarschuwing in het gidsje deed dat al vermoeden, maar ik heb het er toch op gewaagd, in de wetenschap dat ik droge sokken bij me had. 
  En inderdaad, op één plek liep het water van boven één van mijn hoge, verder waterdichte, wandelschoenen in.
  Ik vermoed dat de situatie in het najaar alleen maar erger zal worden en dat, als je geen laarzen hebt en ook geen zin hebt in natte voeten, het volgen van de in de gids aangegeven alternatieve route over het aan de westkant van het veen gelegen fietspad onontkoombaar is. Als je dan toch wat van het Aamtsveen wil zien kan je vanaf de zuidelijke aansluiting van de alternatieve route naar een uitkijkplatform lopen dat zich ongeveer 500 meter oostelijk van het aansluitpunt bevindt.

Ga naar het forum

Steun ons