Noaberpad LAW 10

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen34
 4. Meldingen & wijzigingen

Route informatie

Wandelen van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee 'noabers'. Geniet van vennetjes, sta stil bij eeuwenoude boerderijen, verbaas je over het landschap. Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland en bossen in Montferland. Het pad eindigt in het Duitse Kleef waar u uw tocht kunt vervolgen op het Grote Rivierenpad of de Europese route E8.

Recente berichten over Noaberpad LAW 10

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. SimonedeKoning

  Dag mede-wandelaars,

  Zou ik van iemand het Noaberpadboekje over kunnen nemen?

  Hartelijke groet, Simone

 2. schuttermajoor

  September 2015: Het wandelpad door het Aamtsveen, met name het stuk langs de grens, staat op nogal wat plekken volledig onder water. Die stukken kan je ook niet ontwijken en om verder te gaan moet je door het water heen. De waarschuwing in het gidsje deed dat al vermoeden, maar ik heb het er toch op gewaagd, in de wetenschap dat ik droge sokken bij me had.
  En inderdaad, op één plek liep het water van boven één van mijn hoge, verder waterdichte, wandelschoenen in.
  Ik vermoed dat de situatie in het najaar alleen maar erger zal worden en dat, als je geen laarzen hebt en ook geen zin hebt in natte voeten, het volgen van de in de gids aangegeven alternatieve route over het aan de westkant van het veen gelegen fietspad onontkoombaar is. Als je dan toch wat van het Aamtsveen wil zien kan je vanaf de zuidelijke aansluiting van de alternatieve route naar een uitkijkplatform lopen dat zich ongeveer 500 meter oostelijk van het aansluitpunt bevindt.

 3. schuttermajoor

  Ik heb inmiddels ervaring met het ov in het Graafschap Bentheim. Ik ben afgelopen week van Weiteveen met hond naar Esche gelopen en vandaar met bus en trein terug naar huis in het centrum van het land. Er zijn vier mogelijkheden om per openbaar vervoer van Nederland naar het Graafschap te reizen. Daarbij is de gedetailleerde dienstregelingsinformatie (lijnennetkaart en dienstregelingstabellen) te vinden op http://www.vgb-mob.de/fahrplan.htm
  1. Via Bad Bentheim met de IC tussen Amsterdam en Berlijn die 1x per 2 uur rijdt. In Bentheim overstappen op lijn 100 (1x per uur en wachttijd 50 minuten). Deze kan je rechtstreeks naar bushaltes in Uelsen en Emlichheim brengen. Maar de overige rond het Pad gelegen bushaltes zijn alleen bereikbaar per Ruftaxi (tenminste een uur van te voren opbellen, telefoonnummer staat bij de dienstregelingstabellen op de website, rijden ook 1x per uur, met aansluitingen op lijn 100). Op de kaartjes in het Noaberpadgidsje staan de meeste relevante bushaltes aangegeven met het lijnnummer van de Ruftaxi of de gewone buslijn. Voor Ruftaxi 12 moet je overstappen in Emlichheim, voor Ruftaxi 13 in Neuenhaus en voor Ruftaxi 16 in Uelsen. Geef bij het opbellen aan dat je overstapt van lijn 100 of naar lijn 100. Je kan bij de chauffeurs zowel van lijnbus en als de Ruftaxi doorgaande kaartjes kopen. Houdt er wel rekening mee dat de prijzen hoger zijn dan je in Nederland gewend bent. Een enkeltje Esche-Bad Bentheim kostte me € 8,90, inclusief € 2 Komfortzuslag voor de Ruftaxi.
  2. Als je met meer personen bent kan het te overwegen zijn om per ov naar Ootmarsum te reizen en daar een taxi naar Neuenhaus of Uelsen te nemen. Daar kan je met Ruftaxi of lijn 100 je reis verder vervolgen. Ik heb bij 2 taxibedrijven in Neuenhaus geïnformeerd en beide rekenen ze € 30 voor een rit van Neuenhaus naar Ootmarsum. Maar dat is met 2 of meer personen al snel goedkoper en in ieder geval een stuk sneller dan met de trein via Bad Bentheim.
  3. Je kan ook met ov naar Denekamp reizen en daar overstappen op de Duitse Bürgerbus 4 (is vergelijkbaar met de Nederlandse buurtbus) naar Neuenhaus. Maar deze rijdt alleen van maandag t/m vrijdag en je hebt in Neuenhaus een slechte aansluiting op lijn 100 en de Ruftaxi 13.
  4. Je kan naar Coevorden reizen, daar overstappen op lijn 26 richting Emmen, uitstappen bij bushalte J.Plasweg en dan 2,8 km lopen naar de dichtstbijzijnde halte Eschebrügge Kanalbrücke (zie voor de halteliggingen op Google Maps) van Ruftaxi 11 die je naar Emlichheim kan brengen.
  Voor mensen die met een hond moeten reizen, wijs ik er nog op, dat je hond in Duitsland gemuilkorfd moet zijn en meldt bij het bestellen van de Ruftaxi dat je met hond bent en meldt ook de grootte. De taxichauffeur die ik had dacht dat ik een schoothond bij me zou hebben en maakte aanvankelijk nogal wat bezwaar toen dat niet het geval bleek te zijn. Het vervoer van een hond is overigens gratis in bus en taxi. Dat is niet het geval in de trein. Maar om een kaartje te krijgen om met een hond per trein van of naar Duitsland te reizen, is een heel verhaal. Wil je meer info, mail me dan.

 4. Nakkie

  Vorig jaar in de vakantie de trajecten in Groningen, Duitsland en Twente gelopen van dit schitterende pad. Volgende week gaan we verder in Drenthe. Ik zat wat te lezen op deze site en kwam een aantal vragen en opmerkingen over het openbaar vervoer tegen. Het is beperkt en zoals iemand schrijft je hebt er de tijd voor nodig. Misschien een tip: wij hebben zeer goede ervaringen met liften zowel in Duitsland als in Groningen. Steeds heel snel een lift en een aantal keren ook nog bij auto of camping afgezet.
  Vriendelijke groet,
  Nelleke

 5. Team Wandelnet

  Beste Ageeth,

  Ik heb je melding over de onvolledige markering via het meldpuntwandelen.nl doorgestuurd naar de padcoordinator.

  Bedankt voor de melding en vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  afgelopen week weer een schitterend traject gelopen van het Noaberpad van Uelsen naar Glane. De bewegwijzering is doorgaans top in orde, waarvoor veel dank. Op 2 punten ondervonden we toch wat problemen. Kaart 29 bij de Mosbeekweg is het even zoeken naar de markering. Komend vanaf Ootmarsum ontbreekt de markering richting het parkeerterrein Springendal. 
  Op kaart 30 : afslaan naar de Laarweg. Hier is het kruis van de paal deels verdwenen. Er is aan de kanaalkant geen naambordje. Goed opletten dus.
  Op de Palthendijk (kaart 31) bevindt zich een Rustpunt.

Ga naar het forum

Steun ons