Noaberpad LAW 10

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen 21
 4. Meldingen & wijzigingen
Meld ongepaste bijdrage
 1. Foto
 2. Video

Route informatie

Wandelen van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee 'noabers'. Geniet van vennetjes, sta stil bij eeuwenoude boerderijen, verbaas je over het landschap. Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland en bossen in Montferland. Het pad eindigt in het Duitse Kleef waar u uw tocht kunt vervolgen op het Grote Rivierenpad of de Europese route E8.

Recente berichten over Noaberpad LAW 10

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Team Wandelnet

  Best Paul de Bie,

  Ik heb je laatste bericht over het traject van Lutte naar Glanerbrrug doorgestuurd naar de Padcooordinastor.

  Bedankt voor je aanvullingen en wandel ze!

  Fred Triep, Team Wandelnet

 2. pact_family

  Na bijna 2 maanden weer eens een stuk van het Noaberpad gelopen. Dit keer van de Lutte naar Glanerbrug, 20 kilometer. Na de prachtige etappe van Ootmarsum naar de Lutte, vervolgt het pad zich door nog meer mooie gebieden. Na de Lutte passeren we het spoor en de A1 en lopen door het bos van Boerskotten. Dat het hier mooi wandelgebied is blijkt wel uit het feit dat we een stukje gelijk oplopen met zowel het Marskramerpad als met het Overijsselse Havezathenpad. Tijdens deze gezamelijkheid passeren we de Judithhoeve. In de routegids staat voor deze etappe nergens horeca aangegeven, maar bij de Judithhoeve zijn ze een theeschenkerij begonnen. Wij nemen met dit mooie weer een boerderij-ijsje, maar je kunt er ook heerlijke thee (en koffie) krijgen. Op de site staat dat er zeven dagen per week van 10-17 uur open is. Hierna volgt er weer een heerlijke wandeling door het Haagse Bos en het Oldenzaalse Veen. Aan het einde van de route gaat het een beetje mis. Villa Viefhues is niet meer te bereiken. Op de toegangsweg hangt een bordje dat de toegang verbiedt. Het pad tussen de Villa en kilometerpunt 227 in het boekje wordt niet meer onderhouden. In onze korte broek wurmen we ons door metershoge brandnetels. Beter is het om het weggetje naar Villa Viefhues niet in te slaan, maar rechtdoor te lopen en bij de overweg de route weer op te pakken. Vanuit het zuiden bij de overweg gewoon rechtdoor. Verderop, tussen kilometerpunt 228 en de Nederlandse grens is het ook niet best. Casino's en huizen met dames van lichte zeden. Dat is geen wandelen! Dat is tippelen! Veel teveel Noaberliefde. Beter is het om bij de Enschedeer Strasse gewoon rechtdoor te lopen richting Gasthof Gleis. Na een warme dag komen we voldaan weer bij onze auto aan die we in Glanerbrug geparkeerd hadden. Je kunt via Enschede met het ov van eind- naar beginpunt komen, maar wij hebben de fiets genomen.

 3. Team Wandelnet

  Beste Pact_family,

  Ik heb je bericht over de situatie op de Dalhuisweg doorgegeven aan de padcoordinator.

  Met vriendellijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

 4. pact_family

  De etappe Ootsmarsum - De Lutte is er weer een van uitzonderlijke schoonheid. Dat begint direct in Ootsmarsum al als je op een hoog punt bij een oriënteringstafel van de ANWB uit 1922 komt. In de verte zie je de hoge gebouwen van Enschede liggen. Dat die zo hoog zouden worden hadden ze in 1922 niet durven dromen. Afdalend kom je over de Ageleres dat een prachtig uitzicht biedt in zuidelijke richting. In Groot Agelo is er uitstekende horeca, maar het ligt iets te dicht na het vertrekpunt. Daarna een heel eind langs het kanaal van Almelo naar Nordhorn. Is ondanks de rechte lijn wel leuk om langs te lopen. Er nadert een onweersbui, maar de boerderijen onderweg bieden genoeg afdak om rustig onder te schuilen. Daarna volgt een heel stuk door de Twentse bossen. Klein minpuntje is het slecht Dalhuisweg. Het pad is bijna helemaal overwoekerd met veel brandnetels en beginnende bramen. Als hier niet op korte termijn wordt gemaaid dan wordt het wel erg lastig om er ongeschonden door te komen. Het laatste deel van deze route is van een uitzonderlijke schoonheid. Je beklimt de Paasberg en als je niet uitkijkt, dan mis je het prachtige uitzicht. Wij hadden het geluk dat het bankje vrij was en dus hebben we een hele tijd kunnen genieten. Na de Paasberg kom je door een stukje glooiend agrarische landschap waar je direct verliefd op wordt. De Hoge Lutte heet het volgens de gids en het is wonderschoon. De Lutte zelf is een dorp waarvan alleen de horeca noemenswaardig is. Wat is het op 1e Pinksterdag druk in dit dorp waar verder niets te beleven valt.

 5. pact_family

  Heerlijke etappe door een glooiend stuwwallandschap. Tot nu toe is dit voor mij de mooiste etappe. Direct na Uelsen gaat het de stuwwal op en loop je langs een boerderij uit de bronstijd en een paar erg leuke varkentjes die vrolijk wroetend op je af komen. Daarna gaat het heuvel op en af. Pas op, want de mevrouw die in het gids zo vrolijk met koffie en appelgebak uit de deur van Cafe Caspar tevoorschijn komt IS ER NIET MEER. Dat is een deceptie van jewelste, de huidige eigenaar van het pand heeft overal bordjes met Privat hangen. Vervolgens blijkt dat bij de Gaststatte even verderop gisteren Vatertag gevierd is. Dat houdt in Duitsland in dat er enorm veel bier en andere drank geconsumeerd wordt, dus de eigenaar van de Gaststatte is de hele dag bezig de boel weer schoon te maken. Hier is ook niets te krijgen. Gelukkig hebben we wel wat te eten meegenomen, dus bovenop de uitkijktoren genieten we niet alleen van het uitzicht. Daarna volgt nog een schitterend stuk langs Nederlandse heidevelden en het Spingendal met prachtige beken en hele mooie bloeiende rododendrons. De laatste kilometer loop je dan over de weg naar Ootmarsum waar zowaar nog een kleine routewijziging is, omdat het tunneltje onder de weg er uit ligt. Zoals gezegd een hele mooie etappe. En dan vergeet ik nog bijna de werkelijk fantastische bewegwijzering van alle wandelpaden in Overijssel te noemen. Overal vind je duidelijke paaltjes zodat je gidsen en kaarten niet meer nodig hebt. Het was ons eerder tijdens het lopen van het Pieterpad ook al opgevallen. Overijssel is veruit de best bewegwijzerde wandelprovincie van Nederland.

Ga naar het forum