FAQ NS

Veel gestelde vragen:

 

  • Wat voor markering moet ik volgen?

De meeste NS-wandelingen volgen een gedeelte van een wit-rood gemarkeerd Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of een geel-rood gemarkeerd Streekpad. De NS-routes maken dan ook gebruik van deze markeringen. Als LAW/Streekpad niet bij het station komen, wordt een aantakroute in de kleur van de rest van de route gemarkeerd met een NS-logo in de markering. Een paar NS-wandelingen volgen geen LAW of Streekpad maar bijvoorbeeld een wandelnetwerk. In de routebeschrijving staat altijd aangegeven welke markering wordt gevolgd.  

  • Worden de NS-wandelingen gecontroleerd?

Er werken vele vrijwilligers mee aan het in stand houden van de NS-wandelingen, verspreid door het hele land. Op iedere NS-wandeling is minimaal één markeerder actief. Hij/zij controleert de route halfjaarlijks en vernieuwt waar nodig markeringen. Ook tussentijdse routewijzigingen vanwege bijvoorbeeld infrastructurele wijzigingen (bouw viaduct, openstelling natuurgebied etc.) worden aangepast. Daarnaast gaat 1x per jaar een controleur op pad die de route niet kent en objectief tegen beschrijving en markering aankijkt. Ondanks deze controlerondes kunnen er zich altijd dingen voordoen (omgewaaide boom met markering, beschreven slagboom/bankje is verdwenen, horecagelegenheid gesloten). Laat het ons via het forum weten als er iets niet klopt, dan kunnen we onze routes up-to-date houden. 

  • Wat is een OV-Stapper?

Elk voorjaar verschijnen vier nieuwe NS-wandelingen. Om het totaalpakket gelijk te houden, verdwijnen er ook 4 routes. De vervallen NS-wandelingen blijven via deze site nog beschikbaar. Deze routes  staan in het overzicht onder 'OV-Stappers'. Let op: De routelijn en de te downloaden routebeschrijving en kaartje (pdf) worden niet zo frequent bijgewerkt als de NS-wandelingen. De markeringen met NS-logo op de route zijn verwijderd; ze worden in de loop der tijd vervangen door een wit-rode of geel-rode stickers met de tekst 'OV Stapper'. De markeringen van het LAW- of Streekpad-gedeelte worden uiteraard gewoon onderhouden. U moet dus wel wat avontuurlijker ingesteld zijn voor deze routes.

Wie onderweg niet voor verrassingen wil komen te staan, kan beter een van de 46 routes kiezen uit het huidige pakket NS-wandelingen. Van deze routes wordt de markering op het hele traject (dus ook aan- en aftakroute) gecontroleerd en bijgehouden. Wijzigingen in de routebeschrijving worden doorgevoerd.

  • Ideeën voor een nieuwe NS-wandeling?

Heeft u een leuk idee voor een nieuwe NS-wandeling? Kijk of het traject voldoet aan de criteria. Als dat het geval is, laat het ons dan weten. We zijn altijd in voor nieuwe suggesties.  

  • Ik zou wel een LAW willen lopen, maar heb ik genoeg ervaring?

NS-wandelingen zijn kant-en-klare routes: beschreven van station naar station, mooie dagafstand (gemiddeld 15 km) met horeca en bij de tweedaagse ook een overnachtingsadres. Het lopen van een NS-wandeling is een goede manier om kennis te maken met Lange Afstand Wandelpaden (LAW). Begin met een dagwandeling, daarna een tweedaagse. U bent dan gewend aan de systematiek van de routes, het reizen, dagafstanden en markering. Daarnaast weet u dan ook wat u mee moet nemen en welk(e) kleding/schoeisel voor u lekker zit. Een LAW vraagt wat meer zelfwerkzaamheid. U zoekt zelf een traject uit, de verbindingen voor openbaar vervoer, dagafstanden en overnachtingsadressen. Op deze site en in sommige LAW-gidsen vindt u wel suggesties voor bijvoorbeeld overnachtingsadressen.

  • Kan ik de route inkorten?

Op Wandelen van station naar station 2017-2018 staan vaak meerdere lengtes van een wandelroute genoemd. Met die afstanden begint en eindigt u op een station, maar u kort de route onderweg in door een stukje af te snijden of door de route af te breken op een station eerder. Daarnaast zijn er veel routes die onderweg ingekort kunnen worden door een bus naar het station te nemen. Kijk hiervoor in de routebeschrijving van de betreffende NS-wandeling.

  • Mag mijn hond mee?

Bij de routes waar een hond niet mee mag, staat dit aangegeven in het intro van de routebeschrijving. Voor de overige tochten geldt dat honden aangelijnd mee mogen. Soms zijn honden op een klein deel van de route niet toegestaan. Dan wordt in de tekst of op de kaart een alternatief aangegeven. Wilt u uw hond los laten lopen, kies dan niet voor een doorgaande route maar voor een losloopgebied, zie bijvoorbeeld www.hondenlosloopgebied.nl, www.metdehond.nl. De ANWB geeft een gids Wandelen met je hond uit. Wandelen met je hond - Wandelgids ANWB - voordeel voor de leden - 9789018032784

  • Welke routes kan ik met kinderen, buggy/wandelwagen lopen?

Het is lastig hier uitspraken over te doen. Meld je eigen ervaringen op het forum, daar heeft een ander ook weer wat aan! Kinderen is een ruim begrip. Hun leeftijd en conditie verschilt. Ook het weer en wat er onderweg te zien/te doen is, is bepalend voor wat ze kunnen en vooral willen. Datzelfde geldt voor wagens: een wandelwagen met grote wielen (of een fietskar) kan veel meer aan dan een buggy met kleine wieltjes. Daarnaast zijn wandelaars zeer divers. De één vindt het acceptabel om na een vochtige periode een wagen uren over een drassig bospad te duwen/trekken en een keer over een hek te tillen. Een ander is dan allang afgehaakt en vindt een route over asfalt met af en toe een bospad leuk.

  • Wat is het verschil tussen een NS-wandeling en andere routes van station naar station?

Er zijn meer wandelroutes die als begin- en/of eindpunt een station hebben. Kenmerkend voor de NS-wandelingen is de combinatie van markering, gedetailleerde routebeschrijving met achtergrondinformatie en kaart. Bovendien zijn de routes altijd actueel, omdat ze voortdurend worden onderhouden.

Steun ons