4 nieuwe NS-wandelingen

5 april 2016

Er zijn weer vier nieuwe NS-wandelingen! Ditmaal zijn ze uitgezet in de omgeving van Elst (bij Arnhem), Bergen op Zoom, Ravenstein en Halfweg-Zwanenburg (bij Amsterdam). Het zijn twee rondwandelingen en twee routes van station naar station. NS-wandelingen zijn al 26 jaar razendpopulair. Dat blijkt wel uit de cijfers: alle 46 NS-wandelingen zijn totaal bijna 360.000 gedownload.

Nieuwe routes

Park Lingezegen: van Elst via Arnhem Zuid naar Arnhem Centraal: 7,5, 9 of 16 km.
Deze wandeling komt langs drie NS-stations. Je loopt door het gloednieuwe landschapspark Park Lingezegen met dijkjes, sloten, jonge bosaanplant, maar ook langs eeuwenoude notenbomen. Het tweede deel van de route gaat door de uiterwaarden van de Rijn, het ruige Meinerswijk. Verrassend hoeveel groen er vlak bij de bebouwing is!

Fort de Roovere: Rondwandeling vanaf Bergen op Zoom: 18 km (inkorten tot 13 of 16 km).
Wandelen door uitgestrekte bossen, landgoederen en langs een oud fort dat deel uitmaakt van de West-Brabantse Waterlinie. Dwars door het historische centrum van Bergen op Zoom loop je terug naar het station. Een mooie mix van natuur en cultuur. Wie 18 km te lang vindt, rijdt eerst een stukje met de bus.

Land van Ravenstein: Rondwandeling vanaf Ravenstein: 9 of 16 km.
Tussen Nijmegen en Oss slingert de Maas door een weids landschap met her en der een paar verspreid liggende oude dorpjes. Struin door de uiterwaarden, volg stille asfaltweggetjes en maak ’s zomers de oversteek met het voetveer naar het middeleeuwse Batenburg. Besluit de dag op een terras in Ravenstein.

De Bretten: Van Halfweg-Zwanenburg naar Sloterdijk: 10 km.
Struinen door een ruig stukje natuur terwijl flats, spoorlijnen en snelwegen altijd in de buurt zijn. Deze avontuurlijke route is ook geschikt voor (oudere) kinderen: kruip samen onder omgevallen bomen door, klauter via een overstapje over hekken en steek de sloot over met een trekpontje. Succes verzekerd!

Downloaden

De routes en kaartjes van de NS-wandelingen zijn gratis te downloaden via eropuit.nl en wandelnet.nl. Op deze sites staan ook de gpx-bestanden voor gebruik op smartphone of gps.
De routes Naardermeer, Geniedijk, Bieslandse Bos en Mariënwaerdt-Linge zijn dit voorjaar verdwenen uit het NS-pakket. Ze blijven wel als OV Stapper te downloaden via wandelnet.nl.

Steun ons