75.000e gids Pelgrimspad en 50.000e gids Marskramerpad

5 juli 2016

Nieuwe gidsen Pelgrimspad en MarskramerpadLiefhebbers van het Pelgrimspad en het Marskramerpad kunnen hun wandelschoenen weer uit de kast halen. De wandelgidsen van deze Lange-Afstand-Wandelpaden zijn vernieuwd. Van het Pelgrimspad 1 en 2 samen is op 21 juni de 75.000e gids verschenen. Bij de vernieuwde wandelgids van het Marskramerpad staat de teller inmiddels op 50.000.

Pelgrimspad 1 (LAW 7-1)

Het eerste deel van deze wandelpelgrimage loopt via een afwisselende route van 206 kilometer van Amsterdam naar
’s-Hertogenbosch. De route start aan het Amsterdamse Begijnhof, waar de herdenking van het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Onderweg slingert de route door de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden met zijn bekende Mariakapel en de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. Nog even een bezoek aan Fort Isabella in Vught (nieuw in deze editie) en daarna naar het eindpunt ’s-Hertogenbosch, waar het pad aansluit op deel 2.

Pelgrimspad 2 (LAW 7-2)

Deel twee van het pad voert tot diep in Zuid-Limburg. Naast de schoonheid van het Brabantse en Limburgse landschap, geeft de route ook iets weer van het katholieke volksgeloof in de afgelopen eeuwen. Zo passeert de wandelaar veldkruisen en kapelletjes waar wonderen zouden hebben plaatsgevonden. Het traject is op een aantal punten verbeterd, zoals bij het Limburgse Brommelen. Daar gaat het pad nu niet meer langs de doorgaande weg, maar is een prachtig alternatief gevonden over een onverharde veldweg.

Marskramerpad (LAW 3)

Het Marskramerpad doorkruist ons land van oost naar west. Onderweg gaat het afwisselende pad langs vrijwel alle landschapstypen die Nederland rijk is. Ooit was het de wandelroute van de marskramers die langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden. Na Amersfoort loopt de route dwars door het Groene Hart naar Leiden. De laatste etappes gaan langs de prachtige landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag, waar de Scheveningse stranden het eindpunt markeren.

Nieuwe gidsen verkrijgbaar

De gidsen van het Pelgrimspad 1 en 2 en het Marskramerpad zijn verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet. De nieuwe uitgaven zijn mede mogelijk gemaakt door de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet.

Steun ons