Aantal tekenbeten blijft toenemen. Doe ook mee aan Lyme-studie!

4 juli 2016

In mei en juni is het antal tekenbeten dat werd gemeld, met 13 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddeld aantal van de afgelopen drie jaar. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut verwacht deze maand (juli), de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen.

Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd. Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid en pijn.

Een aantal feiten over teken:

Bij warm weer in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad zijn de teken actiever. Maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Ze zitten vooral in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek (vooral bij kinderen). Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.

De ziekte van Lyme kan zich ook uiten in een vlekachtige verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Ga dus naar de huisarts bij een rode ring en/of bij een vlekachtige verkleuring. Ook als de teek langer dan 24 uur in de huid zit is het verstandig om met de huisarts te overleggen of behandeling nodig is. 

Vroege opsporing van Borrelia

Ook een tekenbeet opgelopen? Doe dan mee aan de Lyme-studie! Innatoss Laboratories ontwikkelt een test die binnen 4 weken na een tekenbeet laat zien of iemand geïnfecteerd is.

Wie kan mee doen?

• Mensen die minder dan 10 dagen geleden zijn gebeten door een teek en waarbij de teek 16 uur of langer vastgezeten heeft;

• of mensen die sinds maximaal twee weken de kenmerkende rode kring hebben;

• je mag bij de eerste bloedafname nog geen antibioticum slikken. Daarna kun je vanzelfsprekend behandeld worden.

Bij twijfel: neem contact op via 0412 700 530 of zie voor meer informatie de website van Innatoss.

Steun ons