Andere bewegwijzerde routes

Nederland heeft de wandelaar veel te bieden. LAW's® en Streekpaden® zijn in totaal goed voor meer dan 9.000 km wandelplezier. Maar er is meer! Hieronder vindt u een selectie van overige aanbieders van bewegwijzerde wandelroutes. Op de websites van deze aanbieders vindt u nadere informatie over markeringen en gidsen.

KNBLO-NL  

KNBLO-NL organiseert jaarlijks vele honderden wandelevenementen, waaronder de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast beheert de organisatie een aantal lange afstandswandelroutes.
Zie www.wandel.nl/overzicht-wandelroutes

NWB

Ook de NWB beheert een aantal lange afstandsroutes en organiseert jaarlijks vele wandeltochten, waaronder de Vierdaagse in Apeldoorn. 
www.nwb-wandelen.nl/wandelpaden 

ANWB

De ANWB biedt door heel Nederland een groot aantal korte wandelroutes aan. Deze routes variëren in lengte van 3 tot 20 km. www.anwb.nl/wandelen/wandelroutes/overzicht U kunt eenvoudig een route zoeken en voor € 1,30 downloaden. 

Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.
www.klompenpaden.nl

Natuurorganisaties

Wie een wandeling wil maken door een natuurgebied, is ermee geholpen: paaltjesroutes.  
Zo’n gemarkeerde route nodigt uit om een natuurgebied te ontdekken. Er zijn paaltjesroutes in de meeste natuurgebieden, die onder het beheer van de grote natuurorganisaties van Nederland vallen: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De12Landschappen. 

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer is de grootste natuurbeheerder van ons land. De organisatie heeft 260.000 hectare natuurgebied in beheer. Wandelaars zijn welkom op bijna alle terreinen. Op www.staatsbosbeheer.nl vindt u een ruim aanbod aan wandelroutes. Ook organiseert Staatsbosbeheer excursies, waarbij u onder begeleiding van de boswachter op bijzondere plekjes komt. Staatsbosbeheer geeft recreatiekaarten uit waarop zowel wandelroutes (paaltjesroutes) als fietspaden en ruiterpaden staan. 

Natuurmonumenten 

Vereniging Natuurmonumenten beheert 355 natuurgebieden in heel Nederland. Vrijwel alle natuurgebieden zijn opengesteld voor o.a. wandel- en fietsrecreatie; in de grotere gebieden zijn ook wandelroutes uitgezet. Op www.natuurmonumenten.nl/content/natuurroutes kunt u eenvoudig zoeken naar een route bij u in de buurt. Als u een account aanmaakt, kunt u de route gratis downloaden. 

Provinciale Landschappen 

Elke provincie in ons land is anders en uniek. De twaalf provinciale Landschappen zijn particuliere organisaties die zich inzetten voor het behoud en beheer van natuur en landschap in de eigen provincie. Naast natuur is er ook aandacht voor cultuurhistorie, want ook landgoederen en oude boerderijen horen thuis in het landschap. De landschappen zijn vrijwel allemaal toegankelijk voor publiek. In veel terreinen zijn wandelroutes uitgezet en ook vinden er regelmatig excursies plaats. De provinciale Landschappen zijn verenigd in het samenwerkingsverband www.de12landschappen.nl.

Steun ons