Belang spoorwegovergangen voor wandelaars in beeld

2 november 2017

Wandelnet staat voor het in stand houden van wandelverbindingen. Ook over het spoor. Daarom brachten we samen met partnerorganisaties het belang van onbewaakte spoorwegovergangen voor recreanten in kaart. In de hoop dat er in Nederland zoveel mogelijk wandelverbindingen behouden worden en we overal te voet op pad kunnen. 

Het spoor in Nederland

Nederland heeft het drukstbezette spoornet van Europa. We hebben ruim 7000 kilometer aan spoor in ons land. Om ervoor te zorgen dat we niet alleen per trein, maar ook per auto, fiets en te voet overal kunnen komen, zijn spoorwegovergangen gemaakt: plekken waar we het spoor kunnen overstekken. Er zijn verschillende type spoorwegovergangen: overgangen die bewaakt worden met slagbomen, waar je met een brug overheen kunt of met een tunnel onderdoor (ongelijkvloers). Maar er zijn ook 'Niet Actief Bewaakte Overwegen'. Oftewel NABO's: overgangen zonder bewaking door slagbomen.

Recreatief belang NABO's in beeld

De afgelopen maanden hebben onze vrijwilligers (samen met die van Fietsersbond, ANWB, NOC*NSF en Fietsplatform) gekeken naar alle NABO's en het belang daarvan voor fietsers, voetgangers en andere recreanten. ProRail wil deze overgangen namelijk opheffen, beveiligen of ongelijkvloers maken. Opheffen betekent dat je per fiets of te voet niet meer op deze plekken het spoor kunt oversteken en vaak kilometers om moet lopen of fietsen. Omdat de onbewaakte spoorwegovergangen vaak op de mooiste plekjes van Nederland liggen, was dit een reden voor Wandelnet en haar partnerorganisaties om een rapport op te stellen voor ProRail. Het resultaat is een volledige 'Inventarisatie recreatief belang NABO's'. Hierin zijn 123 overwegen in elf provincies beschreven. Uit de analyse bleek dat bij 82 NABO's recreatief belang aanwezig is (67%). 

 

Zo houden we Nederland bereikbaar

Met dit rapport hopen we dat de mooiste plekjes in Nederland ook te voet en per fiets bereikbaar blijven. 

Vraag het rapport aan of mail naar msnoeijer@wandelnet.nl.

Steun ons