Bestemming Groningen

1 december 2015

Afgelopen week treinde ik van Amersfoort naar Groningen. Een soort Pieterpad-ervaring in letterlijke sneltreinvaart. Iedere keer wanneer ik van mijn scherm opkeek naar buiten, zag ik weer een ander landschap aan me voorbij trekken.

Fleur

Eindbestemming was het oude provinciehuis van Groningen. Een gemoedelijke ontvangst, niks geen legitimatie en poortjes en bovenal een prachtig gebouw. Maar we kwamen voor Fleur Gräper, gedeputeerde. Ook haar ontvangst was hartelijk, zeer welkom en in bijzijn van twee ervaren ambtenaren.

Integraal

Wat me vooral opviel tijdens dit gesprek, was hoe snel deze gedeputeerde zelf dwarsverbanden legde ten aanzien van wandelen; natuurbeleving, winst voor toeristische ondernemers, betekenis van cultuurhistorie, belang voor gezondheid en bewegen, de nieuwe Omgevingsvisie en de link naar het mobiliteitsbeleid werden binnen 5 minuten gelegd. Wat heerlijk om zo snel het integrale beeld samen voor ogen te hebben. Dat is wel eens anders; daar waar we vanuit Wandelnet willen pleiten voor een integrale aanpak, werd dat hier al voor ons gedaan ;-)

Voorbeeld voor andere provincies

Een korte door haar zelf gemaakte analyse verklaart dit mede door haar brede portefeuille: ruimtelijke ordening, toerisme en recreatie, verkeer en vervoer, cultuur en sport. Meestal zijn dit binnen de overheid toch min of meer verkokerde beleidsvelden. Een prachtig voorbeeld van echt integraal denken! Blijkbaar is het nog een grote stap om over de eigen portefeuilles heen te kijken.

De grootste stap

Een wereld van verschil lijkt in beleidsvelden in ieder geval nog te zitten tussen die van het domein van de voetganger (utilitair, mobiliteit, verkeer) en die van de wandelaar (toerisme, natuur, recreatie). Jammer is dat de provinciale Omgevingsvisie zich alleen uitspreekt over het domein van het wandelen en het deel voor de voetganger wat buiten beeld is gebleven. Bij Wandelnet zien we dat als één van de uitdagingen van de komende jaren. Het gaat ons immers om de 'mens-te-voet', met welk doel hij zich ook voortbeweegt.

En hoe mooi zou het zijn als Fleur daar een voortrekkersol in zou kunnen vervullen. Ze is voor mij in ieder geval een 'levend voorbeeld' van hoe integraal denken zou kunnen. En met een hart voor wandelen...

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons