Blij van een zinnetje

2 juli 2015

Je hebt wel eens zo'n deuntje dat in je hoofd blijft zitten. Soms maar één zinnetje dat je als muziek in de oren klinkt. Zo ook met de tekst van het amendement Van Veldhoven/Ronnes. Zo'n 'zinnetje' waar ik blij van word ;-) Professioneel blij dan vooral. Waar het over gaat:

Wet is één en al zinnetjes

De Omgevingswet is de wettelijke nationale basis voor het beleid van de ruimtelijke ordening van Nederland voor de toekomst. Netjes gezegd; het beschrijft de fysieke leefomgeving en de verantwoordelijkheden en instrumenten die bij de ontwikkeling er van horen. En het idee erachter is dat dat beter en eenvoudiger geregeld kan worden. Dan kun je denken aan wettelijke kaders om richtlijnen voor waterkwaliteit op te stellen of regels voor het zoeken naar nieuwe energievoorziening, maar ook over vergunningen voor bouwwerken. Met als context om te komen tot een 'goede omgevingskwaliteit'.

Toegankelijkheid

Maar wat ons betreft denken we dan ook aan een toegankelijk en aantrekkelijk Nederland. Dat je je op een fijne en veilige manier te voet kunt bewegen. Daar zijn ook niet veel mensen tegen, maar als het er op aan komt, dan zijn die belangen vaak wat onzichtbaar en delven ze relatief vaak het onderspit.

Definitie infrastructuur

Simpel gesteld; als in de Omgevingswet bijvoorbeeld over 'infrastructuur' wordt gesproken, dan denken de meeste mensen aan (auto)wegen en de vaklui ook aan spoorlijnen en waterwegen. Maar vanuit ons perspectief gaat het dan ook om wegen en paden geschikt voor wandelaars. En door dat deel expliciet te maken en onderdeel te laten zijn van de definitie van infrastructuur, wordt het lastig om dat nog over het hoofd te zien. En daarom word ik ook zo blij van de door Van Veldhoven en Ronnes voorgestelde wetswijziging:

"In de bijlage, onderdeel A, wordt in de begripsomschrijving van infrastructuur «wegen, spoorwegen, vaarwegen» vervangen door: wegen en vaarwegen, waaronder routenetwerken voor wandelen, fietsen en varen, en spoorwegen."

En gelukkig is hun voorstel zo goed, dat een meerderheid in de Tweede Kamer dit amendement vanmiddag steunde. En sinds de stemmingen blijft dit zinnetje toch een beetje als een mooi deuntje in mijn hoofd hangen...

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons