Boeren, wandelaars en buitenstaanders - over de boerenlandpadregeling

6 maart 2015

Afgelopen week belden drie boeren naar Wandelnet... hoe het nu zit met de Boerenlandpadregeling. Het contract dat ze zeven jaar geleden tekenden, loopt nu af. In ruil voor een financiële vergoeding zorgen deze boeren vaak voor de meest fantastische nieuwe (!) onverharde paden. Maar de financiële vergoeding stopt, want een vervolg op deze zeven jaar is niet geregeld...

Boeren, wandelaars en buitenstaanders

Helaas kunnen we vanuit Wandelnet deze boeren niets bieden in financiële zin. De landelijke regeling is afgelopen; niet in alle provincies is daar een vervolgregeling voor terug gekomen.

Bijzondere paden

In de afgelopen jaren zijn er honderden kilometers aan nieuw boerenlandpad bij gekomen. Soms stukjes van een paar honderd meter, maar vaak wel precies ontbrekende schakels. Of paden met een heel hoge kwaliteit, omdat je nu niet meer over een drukke geasfalteerde weg hoeft te lopen. En dan is zo'n boerenlandpad precies wat je als wandelaar wenst!

45 cent

Waar deze boeren de afgelopen jaren een kleine vergoeding van 45 cent per meter per jaar kregen, is dat nu in een aantal provincies niets meer. Wandelaars hebben er belang bij dat deze boeren hun paden blijven openstellen en de telefoontjes van deze week sterken mij wel in de gedachte dat er iets moet gebeuren. Daarom gaan we kijken wat er voor deze 'openstellers' mogelijk is.

De motie van Lutz

Een goed aanknopingspunt is de motie die Lutz Jacobi (PvdA) afgelopen januari indiende samen met Bashir (SP) en Van Helvert (CDA) en die met grote meerderheid werd aangenomen. De regering wordt verzocht om te 'onderzoeken in welke vorm de toegankelijkheid van paden in beheer bij boeren en andere particuliere eigenaren het beste in Nederland georganiseerd kan worden' en de regering wordt verzocht 'zich samen met het Interprovinciaal Overleg in te spannen voor het zo veel mogelijk uniformeren en structureel maken van regelingen op dit terrein'.

Daar hebben die boeren die vandeweek belden natuurlijk nu niks aan, maar aankomende maandag ga ik bij het ministerie van Economische Zaken langs om onze ideeën voor een simpele en structurele regeling met hen te delen. Wordt vervolgd...

Ankie


.

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons