Boonervliet

Terug naar forum overzicht

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Reiziger

  Komende zaterdag waren we van plan om de Boonervliet route weer te lopen. Nu zie ik dat deze niet goed bereikbaar is al stamt deze informatie uit 2014.
  Weet iemand of deze informatie nog klopt of dat de route weer bereikbaar is?

 2. lebabo

  vervallen informatie

 3. Sjakie62

  De NS-wandeling Boonervliet is momenteel voor een belangrijk deel NIET te wandelen volgens het boekje.

  De Boonervliet - waar naar de wandeling is genoemd - is volgens informatie ter plaatse wegens bodemsanering volledig afgesloten met hoge hekken tot en met zeker de maand mei 2014.
  De Boonervliet is ook niet te bereiken via een alternatieve route over het terrein van de golfbaan.

  Voorts is het nieuw ingerichte terrein (wateropvang, paaiplaats voor vissen) langs de Vlaardingervaart nog steeds afgesloten met hekken omdat de beheerder het nu nog niet opportuun acht publiek toe te laten.

  Door vandalisme, werkzaamheden en andere oorzaken is de markering van de wandeling hier en daar niet meer aanwezig.
  Deze zal zo mogelijk weer worden hersteld zodra de gehele route weer toegankelijk is. De verwachting is dat dit aan het begin van de zomer het geval zal zijn.

  Natuurwaarnemingen:
  Op 24 februari werd de eerste ZINGENDE Tjiftjaf gehoord in de Broekpolder. Voorts zingende Zanglijster, Heggenmus, Vink, Roodborst en Winterkoning. Ook zijn er roffelende Bonte Spechten gezien/gehoord. Andere voorjaarsverschijnselen zijn bloeiend Speenkruid, Klein Hoefblad, Paarse Dovenetel en Koolzaad.
  In het gebied met "Nieuwe Natuur" zijn regelmatig Grote Zilverreigers actief en er vliegen ook roofvogels zoals Torenvalk, Sperwer en Buizerd.


  Peter van Dalen.
  Markeerder.
  Petertje.vleermuis@gmail.com

 4. Wandelnet

  I.v.m. grootschalige natuurwerkzaamheden langs de Vlaardingervaart loopt de NS-wandeltocht Boonervliet tijdelijk niet langs het water, maar over het weggetje aan de andere zijde van de jachthavens. De routebeschrijving is aangepast en er wordt gewerkt aan een definitieve verlegging van de route met markering.

 5. Sjakie62

  Op 27 mei 2013 heb ik - als markeerder - flink extra moeten markeren. Want er was helaas weer vandalisme gepleegd door stickers weg te halen of te vernielen.
  Ook het nodige verfwerk heb ik gedaan want dat is natuurlijk niet zo eenvoudig te verwijderen of te vernielen. Ik heb met de plaatselijke politie contact gehad over de markeerwerkzaamheden.
  De Broekpolder (bos, water, mooie lanen en paden en woeste vlakte) ontwikkelt zich als natuurkerngebied formidabel. Ik noem het "Klein Biesbosch" en als u er wandelt zult u begrijpen waarom.
  Ik kwam op deze mooie dag 7 foeragerende Lepelaars tegen, heb zeker 3 Koekoeken horen roepen en ook 2 Wielewalen. Verder een Havik gezien en vrij veel Grasmussen, Spotvogels, een paar Blauwborsten en vele, vele anderen! Ook zijn er vlinders te zien en (jonge) Konijnen. En de plantenweelde is erg groot. Niet alleen in de Broekpolder. Langs de Vlaardingervaart en de Boonervliet kunt u Rietorchissen , Dotterbloemen, Echte Koekoekbloemen en het zeldzame Moeraskartelblad bewonderen.
  Aan het einde van de wandeling is het aan te bevelen om in het centrum van Maassluis een leuke en interessante ronde te maken langs de vele historische gebouwen zoals het Sleepvaartmuseum met oude brievenbus en Zonnewijzer, sleepboot De Furie, het Gemeenlandshuis, het Schanseiland met de Groote Kerk (was de laatste standplaats van de beroemde organist Feike Asma) en het Watersnoodmonument bij de Koepaardbrug. En nog veel meer.
  Veel genoegen gewenst!
  Info: Petertje.vleermuis@gmail.com

 6. Sjakie62

  Op woensdag 17 mei 2013 heb ik het grootste deel van de route nagelopen en gecontroleerd op markering. Hier en daar was de markering totaal verdwenen door werkzaamheden of moedwillig verwijderd door onverlaten. Nu is alles weer in orde en kan de wandeling zonder problemen worden gedaan.
  Binnenkort ga ik nog wat aanvullingen doen zoals het opnieuw verven van sommige markeringen en het verwijderen van een overbodige markering.
  De route is volgens het boekje en dus ongewijzigd.
  Wel zijn er veranderingen in de Broekpolder. Daar is een grootschalig natuurproject gereed gekomen. Er lopen nu ook Schotse Hooglanders rond.
  Het is misschien best leuk om op eigen initiatief hier en daar wat van de officiële route af te gaan en via plankiers of snipperpaden te wandelen.

  Actueel:
  Prachtig veld met bloeiend Groot Hoefblad langs de Vlaardingervaart en richting de Boonervliet bloeiende Dotterbloemen.
  Onderweg kwam ik veel vogels en vlinders tegen zoals een Cetti's Zanger (net na het viaduct over de rijksweg heen in het rietveld links), zeker 5 Kleine Karekieten, 2 Blauwborsten, Visdiefje, Grutto's, Rietgorzen, Kieviten, Gehakkelde Aurelia's, Kleine Vossen en Dagpauwogen.

  Tip:
  Maak in Maassluis eens een rondje om de Groote Kerk.
  Er is in deze omgeving van alles te zien uit het verleden. In de Groote Kerk heeft de beroemde organist Feike Asma zijn laatste jaren voltooid.

  Commentaar en /of opmerkingen graag naar:
  Peter van Dalen.
  Petertje.vleermuis@gmail.com

 7. RAppelo

  Zorg ervoor dat u een lange broek en lange mouwen bij u of (aan) hebt, omdat op sommige trajecten van deze route brandnetels en riet in deze vochtige, warme periode als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
Steun ons