Brug kantelt, wandelaars in ijskoud water

13 januari 2014

Gekantelde brug de Duursche WaardenZondag beleefde een groep van zo’n 20 wandelaars een paar angstige momenten. De loopbrug over de Lange Kolk in het natuurgebied de Duursche Waarden bij Fortmond kantelde plotseling waardoor de wandelaars in het ijskoude water vielen.

De groep van natuur- en milieuvereniging IVN liep mee in een nieuwjaarswandeling begeleid door Bernard Heijdeman en zijn partner. Op de heenweg ging de groep al een keer over de brug en merkten de wandelaars al dat het niet een bijzonder stabiele brug was. Ze zijn er toen verspreid over heen gegaan.

Omdat de brug zo instabiel aanvoelde, kozen een aantal wandelaars op terugweg voor een omweg. Een uitgedunde groep ging wel over de brug heen. Bernard: “Waarschijnlijk door de cadans van onze pas kantelde de brug als een kurkentrekker. Ikzelf stond aan het begin van de brug en was tot aan mijn kuiten nat, maar mijn partner en een aantal anderen gingen kopje onder.”

Alle wandelaars konden op eigen kracht of met hulp van omstanders naar de kant komen. Niemand raakte gewond, op wat kleine wondjes en wat blauwe plekken na. Volgens Bernard was het wel enorm schrikken. Ook raakten veel verrekijkers, fototoestellen en telefoons beschadigd. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, uit voorzorg hebben duikers nog het water gecontroleerd.

Loopbrug de Duursche Waarden

Op de heenweg verspreiden de wandelaars zich om voorzichtig over de brug te kunnen lopen. Op de terugweg ging het mis. Foto's: Bernard Heijdeman

Steun ons