De invulling van 'mobiliteit'

25 augustus 2015

Deze week kreeg ik een nieuwsbrief van de provincie Overijssel over de N34 . Op de voorpagina de nieuwe gedeputeerde voor Mobiliteit, Bert Boerman. Een mooie portefeuille en zeker in Overijssel eentje waar vanalles in 'beweegt'. Maar...

'Iedereen snel en veilig naar bestemming'

En wat lees ik in dat stukje tekst: "N34 is voor de provincie een belangrijke regionale verbinding (...) We richten ons daarbij niet alleen op het opwaarderen naar een weg van 110km/uur, zodat het vervoer goed kan doorrijden". Maar ook, dacht ik toen al lezend, vast op de oversteekbaarheid voor wandelaars en de inpassing in de omgeving en zo. Maar nee: "Nog belangrijker is de veiligheid (...)" Ook akkoord natuurlijk. En verder: "door oversteken af te sluiten (...) verkleinen we de kans op ongelukken aanzienlijk. Het gaat er om dat iedereen veilig en snel de plaats van bestemming kan bereiken."

(Auto)mobiliteit

Ja, en daar begon ik te denken. Dus het doel is dat iedereen snel en veilig op de plaats van bestemming is. Maar dan wel alleen vanuit de auto geredeneerd. Lijkt het bij deze provincie en deze gedeputeerde dan soms alleen over automobiliteit te gaan? Is de definitie van 'mobiliteit' niet wat breder en hoort daar het zich verplaatsen in algemene zin niet toe? Dus ook te voet?

Toerisme

En is er eigenlijk wel zicht op de consequenties van deze aanpak voor de kruisende wegen en paden voor het langzaam verkeer? De opwaardering van de weg, zo is ook de stelling, leidt tot het afsluiten van oversteken. En dat is nou precies een punt waar je als wandelaar 'hinder' van kunt ondervinden. Dat lijkt me toch zeker een punt van aandacht in een provincie met zo veel toeristische potentie als Overijssel! Of gaat daar soms de gedeputeerde van Mobiliteit niet over?

Participatie

Het artikel eindigt met een uitnodiging aan de omgeving, om mee te denken. En, zoals de gedeputeerde zelf zegt: "Ik kijk er naar uit om u dan te ontmoeten." Graag zou ik ook eens kennismaken met deze gedeputeerde. Tuurlijk ben ik heel benieuwd naar zijn opvatting over de portefeuille 'mobiliteit' waar hij verantwoordelijkheid voor draagt. Want misschien heb ik het artikel wel helemaal verkeerd geinterpreteerd...

Op 11 september zijn we in zijn provincie te gast om juist met Rijkswaterstaat over dergelijke begripsopvatting te praten!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
  1. Henrie van Zoggel

    De onderwerpen die je aankaart, zijn zo belangrijk. Ik zie weinig reacties op je blogberichten maar ik onderstreep het belang van overgangen voor wandelaars op punten waar de wandelaar wandelt. Waar ik wandel, en waar in de toekomst hopelijk nog vele wandelaars zullen wandelen.

    Henrie

Steun ons