De markt kan niet alles...

24 februari 2015

'De markt kan niet alles', was het commentaar van Henk van Voornveld via Twitter op het nieuws dat een complete fietsroute over de Veluwe eindigt nu sponsor Eneco afhaakt.

250 kilometer route

Ruim 250 kilometer fietsroute op de Veluwe wordt 'opgeruimd'. Het sponsor-contract voor de Eneco-Veluwe-route stopt en een nieuwe sponsor uit de markt is in deze tijd niet te vinden.

alle bordjes weg

Ik kan me nog herinneren dat de route oorspronkelijk door Gazelle werd gefinancierd (1996). Op ieder routebord prijkte trots het logo van de fietsfabrikant. Tot 2013... toen nam Eneco het stokje over van Gazelle. Maar natuurlijk wel met het logo van de energiefabriek op alle bordjes. Consequentie: honderden (duizenden?) bordjes werden allemaal vervangen.

basis-infrastructuur

Ook bij wandelen wordt steeds vaker naar 'de markt' verwezen als het gaat om financiering. En bij Wandelnet zoeken we ook naar die mogelijkheden. Maar mijn stelling lijkt op die van Henk: 'de markt kan niet alles'! Een goed routenetwerk hoort bij de basisinfrastructuur. Dat is in het algemeen belang en vraagt ook om een belangrijk deel overheidsfinanciering.

'de markt'

Klopt de basisinfrastructuur en is het netwerk kwalitatief op orde, dan zijn er vast marktpartijen die op basis van dat netwerk 'markt' zien. En dat is goed! Een publieke infrastructuur moet juist ruimte bieden aan marktpartijen om daar ook hun business mee te vergroten. Slimme ondernemers maken dan ook 'gebruik' van de routenetwerken die voor hun deur langs lopen. En als het Pieterpad verlegd wordt, dan klagen ondernemers die nu niet meer direct aan de route liggen. Markt: ja, dus! Maar de publieke infrastructuur is niet aan de markt (alleen).

de tweet van Henk

Overigens kreeg de tweet van Henk nog een geNUONceerd vervolg:

 

 

 

 

 

 

Er zijn zo veel andere manieren om sponsoring of profilering in te vullen. Digitale media of desnoods een folder of gids lenen zich daar prima voor! Maar bebording en bewegwijzering zijn wat mij betreft idealiter neutraal, publiek en behoren tot onze basisinfrastructuur. Net zoals de blauwe borden langs de snelweg...

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
WandelnetReacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
  1. Henrie van Zoggel

    Helemaal mee eens, Ankie

Steun ons