De Roomse Pelgrim

19 december 2016

De Roomse pelgrimRuim vier eeuwen geleden verscheen het reisverslag van pastoor Joannus Guilhelmi over zijn pelgrimstocht naar Rome. Het is nu door Luc Mol vertaald en in een modern jasje gegoten.

Pelgrimsreis naar Rome

Luc Mol was niet de eerste inwoner uit het Roermondse Maasniel die te voet naar Rome trok. Tot zijn verbazing bleek een dorpsgenoot, pastoor Joannus Guilhelmi, al in de 17e eeuw dezelfde reis te hebben gemaakt. Het reisverslag van de pastoor “Den Roomschen Pelgrim” verscheen in 1699 en is bewaard gebleven. “Ik raakte enorm gefascineerd door het boek” vertelt Luc, “ik heb zelfs net als de pastoor in het gasthof Römerkessel overnacht”.

Moderne versie

Luc Mol ging met het boek aan de slag. ”Ik heb de tekst eerst letterlijke vertaald. De pastoor had een omslachtige manier van schrijven, hij vertelt zijn belevenissen heel gedetailleerd. Hij reisde via Keulen naar het zuiden en moest in Italië overwinteren. Pas toen de Alpen weer sneeuwvrij waren, kon hij de tocht terug naar huis maken. Ik heb nu een moderne versie van verhaal gemaakt, ingekort en voorzien van kaartjes, toelichtingen en aanvullingen zodat ook de lezer van nu het verhaal goed kan volgen”.

Eerste exemplaar

Het boek is in eigen beheer uitgegeven. Vrijdag overhandigde Luc Mol het eerste exemplaar van “De Rooms Pelgrim” in een volle zaal aan Wilson Varela, de huidige pastoor van Maasniel. Deze was er zichtbaar blij mee. Wil je meer weten over het boek? Neem dan contact op met Lucmol@planet.nl

Luc Mol is een wandelaar in hart en nieren. Hij liep de GR5 naar Nice, wandelde naar Santiago de Compostella en ging te voet naar Rome. Daarnaast is hij markeerder van het Maas-Niederrheinpad in Noord-Limburg.

Steun ons