De sfeer in Den Haag

30 september 2014

Afgelopen weken was ik voor mijn werk verschillende keren in Den Haag. En steeds blijft het bijzonder om in het politieke hart van ons land te zijn: de sfeer, de entourage, beveiliging en hectiek. Maar natuurlijk ben ik daar omdat wandelen ook bij de landelijke politiek veel meer aandacht verdient. Deze blog gaat over de 'randverschijnselen' tijdens mijn bezoeken aan Den Haag.

De bode

Een goed begin, is Een Stap Vooruit. Afgelopen week hadden we een overleg met de initiatiefnemers van dit voorstel. Toen we ons ruim op tijd meldden bij de ingang Plein 2, ging net mijn telefoon. Toevallig zag ik ook aan de andere kant van de beveiliging één van de Kamerleden die bij het gesprek aanwezig zou zijn; hij zag mij niet, want stond net te bellen... ja, dus (met mij zo bleek later)... misverstand over aanvangstijd. Hij was te vroeg, dus alle tijd voor een kop koffie in het restaurant. Vervolgens hebben we in een efficiënt tempo, maar prettig en constructief overleg vanalles besproken. De vergadering werd alleen nog even onderbroken door 'de bode' die ons er op wees dat we volgens 'het systeem' eigenlijk niet in de vergaderruimte konden zitten. Procedures zijn procedures!

De toegangspas

Een week eerder had ik met een ander Kamerlid een afspraak. Ook met haar hebben we even in het restaurant overlegd: wel zo handig en met koffie bij de hand. Voor iedereen die wel eens in de Kamer is geweest, weet dat je er niet uit kunt bij de ingang Plein. Je moet dus de andere kant van het gebouw weer uit; geen idee waarom dat is. Maar terwijl we vrolijk door de 'achteringang' weer naar buiten gingen, bleken we onze toegangspassen nog in de hand te hebben. Netjes als we zijn, hebben we die bij de ingang Plein weer even ingeleverd. De beveiliger keek wel wat vreemd ;-)

De bel

Deze week waren we op bezoek bij een Tweede Kamerlid die al bij binnenkomst aangaf dat hij ons niet netjes gedag zou zeggen. De stemmingen stonden op de planning en vanaf het moment dat de bel dan door alle fractiekamers schalt, is er nog precies 1.30 min voor de Kamerleden om binnen te zijn. Deze introductie zorgde er in ieder geval voor dat ons overleg direct startte en dat we met recht heel efficiënt vergaderden! Op de achtergrond voelden we figuurlijk een 'tijdbom' tikken, maar het lukte om alles te bespreken en nadat onze gesprekspartner (een sporter overigens) een sprintje trok voor de stemmingen, werden wij keurig door zijn medewerker weer naar buiten gelaten. Dit keer verlieten we - zoals het hoort - zonder de toegangspas weer de uitgang!

De minister

Tijdens de Algemene Beschouwingen zat ik in het zonnetje op het Plein te wachten op onze beleidsvrijwilliger, omdat we samen naar een afspraak in de Kamer zouden gaan. Blijkbaar was het debat even opgeschort, want de ene na de andere bewindspersoon kwam terug van een 'lunch-wandeling'. Mooi dat dat kan in Nederland. Hoewel ik even de neiging had om één van de ministers aan te spreken, vond ik dat toch ongepast. Later heb ik dat met een kort berichtje opgepakt en kreeg ik nota bene een persoonlijk bedankbriefje terug.

Ik kan er van genieten; dat Haagse sfeertje! Maar het gaat ons uiteindelijk natuurlijk om de inhoud. Volgende blog weer daarover ;-)

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons