Drie bijzondere en unieke wandelingen in Nederland

Waddeneilanden: wadlopen

Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar het mogelijk is om te wadlopen. Alleen in Denemarken en Duitsland kunnen ze er ook van genieten. Het is een bijzondere ervaring om over de drooggevallen zeebodem te wandelen. Onderweg loop je door slik, zandplaten en mosselbanken die voor een deel onder water liggen. Op sommige routes moet je zelfs door diverse prielen en geulen waden, waarbij het water tot de borst kan komen te staan. Dit is uiteraard afhankelijk van het gekozen niveau van de route. Van het vasteland kun je o.a. naar de eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog lopen. Ook tussen Texel en Vlieland is dit mogelijk. Het is niet toegestaan om op eigen houtje te gaan wadlopen. Dit is alleen mogelijk onder begeleiding van een ervaren gids. Afstanden varieren van ongeveer 4 tot 11 kilometer.

De Loonse en Drunense Duinen

Ruim 4000 hectare groot en in 2002 officieel benoemd tot nationaal park. De Loonse en Drunense Duinen bevat een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. In totaal is het park ongeveer 30 kilometer groot. Bij elk bezoek ziet de omgeving er weer anders uit. Door de harde wind stuift het zand flink op waardoor er steeds op andere plekken heuvels en dallen ontstaan. Rondom het gebied liggen prachtige uitgestrekte naaldbossen. Omdat er zich geen wandelpaden bevinden in de Loonse en Drunense duinen ga je helemaal op in het prachtige natuurschoon. Wel zijn er vijf gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Deze zijn te herkennen aan de gekleurde paaltjes. De afstanden varieren tussen de 3 en 5 kilometer per route. Ook trajecten van het Hertogenpad (LAW14) lopen door dit unieke stuifzandgebied.

Amsterdam Noord-Zuid tunnels

Helaas geen permanente wandelroute, maar daarmee is deze bestemming niet minder bijzonder: de Amsterdamse Noord-Zuid tunnels. Totdat de bouw van de metrolijn volledig is voltooid, is er zo nu en dan de mogelijkheid om de tunnels af te dalen voor een ondergrondse wandeling. Dit was onlangs ook het geval. In het weekend van 24 mei konden belangstellenden op drie plekken de tunnels in voor twee verschillende wandelingen. De eerste wandeling besloeg ongeveer een kilometer en liep van Sixhaven onder het IJ door naar het Centraal Station. De tweede wandeling liep van station De Pijp naar station Vijzelgracht. Houd voor de volgende wandelmogelijkheid het nieuws goed in de gaten!

Goede voorbereiding is het halve werk

Om al deze kilometers aan prachtige wandelingen af te kunnen leggen is het van belang dat je goed voorbereid bent. Kies allereerst de wandelroute die het beste bij jou en je conditie aansluit. Zorg daarnaast voor een degelijke uitrusting. Stevige wandelschoenen zijn bijvoorbeeld geen overbodige luxe, zeker niet als je er voor een langere tijd op uit trekt. Veel wandelplezier!

Terug naar de homepage

Steun ons