Drie overwegen in Limburg blijven open voor wandelaars

2 juni 2015

Goed nieuws voor wandelaars in Limburg: drie spoorwegovergangen in Elsloo, Geleen en Heerlen worden niet opgeheven.

Met sluiting bedreigd

Prorail had plannen om deze onbewaakte spoorwegovergangen te sluiten. Daarmee werden fietsers, wandelaars en paardensporters gedupeerd, omdat hun route dan langer zou worden en soms ook onveiliger. Door druk van verschillende belangenorganisaties voor wandelen, fietsen en paardrijden is dit nu van de baan. Het gaat om de Veestraat in Elsloo, het Driepoelpad in Geleen en Brakkender Gats in Heerlen.

Onbeveiligde overwegen

Prorail is voornemens om ruim 100 onbewaakte spoorwegovergangen in het hele land te sluiten vanwege veiligheid. Door bezuinigingen is er te weinig geld beschikbaar om deze overgangen beter te beveiligen. Bovendien kunnen gemeenten vaak de benodigde 50% medefinanciering niet opbrengen. Een deel van deze overwegen is echter van groot belang voor recreatieve routes voor paardensporters, wandelaars en fietsers. Op 17 juni debatteert de Tweede Kamer weer over dit onderwerp. Wandelnet zal dit nauwgezet volgen.

Samenwerking

Wandelnet, Fietsplatform, KNHS, Fietsersbond, ANWB en NOC*NSF werken samen om zo veel mogelijk spoorwegovergangen veilig open te houden. Deze zogenaamde 'Stuurgroep Infrastructurele Barrièrevorming' adviseert ProRail over het opheffen van spoorwegovergangen. In lijn met de wens van de Tweede Kamer zal deze Stuurgroep haar adviesrol ook inzetten richting Rijkswaterstaat.

Steun ons