Een dag vol energie met vrijwilligers

20 maart 2016

Zaterdagochtend om 7 uur zitten we te ontbijten. Ik weet dat er dan al vrijwilligers onderweg zijn naar Amersfoort. Onze jaarlijkse vrijwilligersdag voor belangenbehartigers en padcoördinatoren bij Wandelnet gaat van start. Mijn kinderen vinden het wel een beetje gek dat mama gaat werken...

wandelen over particulier terrein

Dit jaar heeft onze inspiratiedag als thema 'wandelen over particulier terrein'. Dat onze vrijwilligers als geen ander weten hoe belangrijk het voor de kwaliteit van wandelen is om ook over particulier terrein te lopen, blijkt al snel. Met een panel van vier, vliegen de voorbeelden al door de zaal: landgoedeigenaren, boeren, rentmeesters, boswachters, waterschapsbestuurders... Ze zijn allemaal nodig voor soms kleine schakels van een paar honderd meter pad. Een casus in Beetsterzwaag maakt met kleurtjes op een kaart duidelijk met hoe veel verschillende partijen we in gesprek zijn!

directeur van Wandelnet

Onze directeur Joep Naber opende vervolgens symbolisch het onderdeel 'directeur gezocht M/V'. Onder het mom van 'als ik directeur was van Wandelnet, dan...' mochten vrijwilligers hun ideeën kenbaar maken over een aantal strategische zaken. Tijd tekort, want we staan voor nogal wat dilemma's in deze tijd.

soepje

Gelukkig is er tijdens de lunch tijd om verder te praten. Een bont gezelschap van toch voornamelijk mannen, waarvan de meesten pensionado's. Maar met een onverminderd enthousiasme, een enorme betrokkenheid bij Wandelnet en met een flinke dosis ervaring. Ik spreek in korte tijd heel veel mensen. Gelukkig hebben we dit jaar extra broodjes besteld, want Wandelnet-vrijwilligers blijken altijd een bovengemiddelde trek te hebben ;-)

workshop boerenlandpaden 

Dan begeleid ik een workshop door onze beleidsvrijwilliger 'natuur en landschap', Ben Helming. We praten over onze ervaringen met boeren en bespreken al die verschillen tussen de provincies; wel of geen subsidieregeling, verschillende voorwaarden, hoogtes van het bedrag en allerlei overgangsregelingen. Er zijn ook ideen hoe dit te organiseren met marktpartijen.

college Wegenwet

De volgende workshop is meer een 'college', maar iedereen zit op het puntje van zijn stoel. Beleidsvrijwilliger Roeland is een echte jurist en expert op het terrein van de Wegenwet. En dat is heel belangrijk voor Wandelnet! Roeland zwaait met wetsartikelen en weet op vrijwel iedere casus en vraag van de andere vrijwilligers wel een juridisch antwoord. Een nieuwe vrijwilliger op een 'oud' thema blijkt een enorme aanwinst.

aan de borrel

Na twee workshoprondes is het tijd voor de borrel. Ik stuur mezelf onophoudelijk mailtjes via mijn telefoon met afspraken die ik maak of herinneringen voor mezelf na een vraag van de vrijwilligers. Ik had man en kinderen beloofd wel thuis mee te eten, dus aan het eind van de middag stap ik met een noordenwind tegen op de fiets en laat de hele dag nog even aan me voorbij gaan. Dan stap ik weer in de wereld van het weekend; zwemles-nabespreking, een klein partijtje voetbal en voorlezen voor het naar bed gaan van de kinderen...!

Een voldaan gevoel na een dag vol energie. Trots op de kanjers van wandelnet. 

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
  1. HanvanderVoet

    ja, misschien moeten we met z'n allen de wandelmogelijkheden in onze omgeving minder vanzelfsprekend vinden; minder uitgaan van een vanzelfsprekend op te eisen recht; meer als wandelaar waardering laten blijken aan al degenen die betrokken zijn bij de kwaliteit van ons leefmilieu.
    Tonen van zorg en betrokkenheid, lid zijn van natuurorganisaties en waardering laten blijken aan boeren die toegang verlenen.
    Het laten blijken van waardering voor verrichte inspanningen doet wonderen en dan kan een kritische noot vaak best.
    Dan is er vaak meer begrip dan vooruit is verondersteld.

Steun ons