In voorbereiding: het Zuiderwaterliniepad

Er zijn plannen voor een nieuwe route: het Zuiderwaterliniepad van Bergen op Zoom naar Grave! Wandelnet vroeg Rob Wolfs om een ontwerp voor de route te maken. En dat heeft hij inmiddels gedaan.

Eén van de oudste waterlinies
De provincie Noord-Brabant en een aantal Noord-Brabantse gemeenten kwamen bij Wandelnet met het idee voor een wandelroute langs de zuidelijke waterlinie. Een leuk idee, vonden ze bij Wandelnet. Rob Wolfs, routemaker van beroep, werd gevraagd om de eerste verkenningen te doen. Rob: “Nederland heeft meerdere waterlinies en de zuidelijke waterlinie is één van de oudsten. Het bijzondere is dat de linie, in tegenstelling tot anderen, enkele malen ook echt als militair middel is ingezet. En het leuke is dat er nog aardig wat van over is. Willemstad en Ravenstein bijvoorbeeld zijn nog echte vestingstadjes. En bij Breda loop je nog over overblijfselen van twee linies. Dat zijn haaientandachtige ontwerpen in het veld, nu mooie natuurgebiedjes van Staatsbosbeheer. Ik ontdekte genoeg interessante dingen op redelijk afstand van elkaar om een wandelroute langs te kunnen maken”.

Over het wandelknooppuntennetwerk
Noord-Brabant heeft al een groot wandelknooppuntennetwerk. De deelnemende gemeentes vroegen Rob Wolfs daar vooral gebruik van te maken bij zijn ontwerp. Dat heeft hij gedaan. Maar op een enkel punt week hij er vanaf. Rob: "Ik heb de routes wandelend en fietsend verkend. Soms had ik echt een beter alternatief. Dat heb ik dan voorgelegd". Het straks gepresenteerde ontwerp is een wandelroute van zo’n 250 kilometer lang waarop heel veel te zien is." Het grootste knelpunt? Rob: "Er zitten nog vrij veel asfaltpaden en -wegen in de route, zo’n 60 tot 70 procent. Daar is in de toekomst misschien nog iets aan te doen. Er zijn in het gebied vrij veel grasdijken die nu nog niet zijn opengesteld voor wandelaars. Het zou mooi zijn als ze in de route kunnen worden opgenomen. Maar daar is eerst veel overleg voor nodig."

Cultuurhistorische rode draad
Het Zuiderwaterliniepad krijgt een sterke cultuurhistorische rode draad. Dat zal vooral op het eerste deel van de route te merken zijn, van Bergen op Zoom naar Breda. Rob’s favoriete stuk van de route is dan ook bij Terheijden, even ten noorden van Breda. "Er is daar een mooie kleine schans en iets verderop de Spinolaschans. Dat wordt echt een heel mooi stukje, dat moet je als wandelaar echt niet missen", zegt hij. In het tweede deel van de route, van Breda naar Grave, zal de wandelaar meer over dijken langs de Maas lopen en vooral kunnen genieten van de rivier en het omliggende land.

Wandelen en genieten
Het definitieve ontwerp voor het Zuiderwaterliniepad is in het najaar klaar. Het werk van Rob Wolfs en Wandelnet zit er dan voorlopig op. Dan begint de volgende fase. Wat kost het markeren en het schrijven en drukken van de wandelgids? Wie betaalt mee? Als de betrokken gemeenten daar uit zijn, kan er er gestart worden met de realisatie van de route.

Britta Schmidt

NB. December 2016 is bekend geworden dat de opdrachtverstrekking van de gemeenten voor de realisatie van de route op voorhand wordt verstrekt aan VisitBrabant/Routebureau Brabant.

 

Steun ons