Een ontmoeting met Fred Triep

Fred was actief voor het Groot Frieslandpad en beheert het forum op de website

Fred Triep: wandelaar, bioloog en vooral vrijwilliger 
Breng een leraar biologie, een fervent wandelaar, kenner van tropische planten en pionier van het Groot Frieslandpad bij elkaar en je komt uit bij Fred Triep. Ik ontmoet hem in de Amsterdamse Hortus Botanicus. Terwijl Fred me rondleidt vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk, bij Wandelnet en bij de Hortus.

Mensen moeten blijven lopen 
In de monumentale Palmenkas vertelt Fred enthousiast over al het vrijwilligerswerk dat hij doet. Hij is een wandelaar in hart en nieren. 'Wandelen is voor mij genieten van het landschap, kijken als bioloog en je hoofd leeg maken, je ervaart het landschap het beste als wandelaar' zegt hij. Hij maakte tochten in alle delen van de wereld: Madagascar, de Himalaya en Costa Rica. In Nederland liep hij onlangs nog het Oosterscheldepad, het prachtige landschap in Zeeland trekt hem aan. 'De natuur in Nederland is erop vooruit is gegaan' zegt hij. Hij vindt het belangrijk dat mensen blijven lopen en genieten van het landschap. Het is voor hem de belangrijkste drijfveer om vrijwilliger bij Wandelnet te zijn. Zijn naam zie je vaak op de website van Wandelnet; hij zorgt dat berichten die mensen op het forum achterlaten worden beantwoord en bij de juiste persoon terecht komen.

Van Sneek naar Oude Pekela 
We wandelen samen langs het Poortje van Hugo de Vries, Hortusdirecteur en onderzoeker, die zijn eigen toegangspoortje recht tegenover zijn huis aan de Plantage Parklaan kreeg. Fred vertelt dat hij als lid van Te Voet via Martin Vet in contact kwam met het vrijwilligerswerk voor Wandelnet. De afgelopen jaren hielp hij bij het tot stand komen van het Groot Frieslandpad, de nieuwste LAW van Bergen aan Zee naar het Duitse Leer. Hij was mede-initiatiefnemer van het pad, lid van de routecommissie en heeft het Groningens-Drentse traject uitgezet. Hij controleerde de route van Sneek tot Oude Pekela. Fred: 'Het was bijzonder om als eerste, als pionier, over dit pad te lopen'.

Vrijwilliger in de Hortus 
Na zijn loopbaan als leraar biologie wist hij dat hij niet stil wilde zitten. 'Ik wilde mijn kennis gebruiken voor de maatschappij' vertelt hij als we onder een groep prachtige ficussen en een kaneelboom zitten. Naast zijn vrijwilligerswerk voor Wandelnet is hij dan ook een actief als vrijwilliger bij de Hortus. Lopend door de Drieklimatenkas valt op hoeveel hij weet van planten. Met veel enthousiasme vertelt hij in de warme en droge woestijnzone over de bijzondere kokerboom en in de tropische zone over de Suikerbossies en Silverbomen uit Zuid-Afrika. Samen met andere vrijwilligers verzorgt hij de paden en perken en hij is vaak in de vlinderkas te vinden waar hij eitjes en jonge rupsjes verzamelt.

Wandel en ontspan 
We lopen door de winkel naar uitgang van de Hortus. Ik zal verder lopen naar Weesp, over het Westerborkpad dat langs de Hortus loopt. Fred adviseert me om vooral even in de Henri Polaklaan te gaan kijken. Daar staat het mooie, door Berlage ontworpen, Gebouw van de Arbeid. 'Maar' zegt hij, 'Doe vooral wat ik zelf ook doe. Ontspan en doe ideeën op'. En daar gaat hij: Fred Triep, een bijzondere super vrijwilliger.

Henrie van Zoggel

 

Steun ons