Elfstedenpad in aantocht

ElfstedenpadMet het Elfstedenpad krijgt het netwerk Lange-Afstand-Wandelpaden er een interessante route bij. Wandelaars kunnen straks niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de route langs de Friese Elfsteden afleggen. En met wandelschoenen is dat toch een stuk prettiger dan met Friese doorlopers.

Vorige week is het routevoorstel door provincie Friesland goedgekeurd. De route wordt 305 km lang. De volgende stappen zijn het regelen van het beheer van de route, het werven van vrijwilligers, het oprichten van een padwerkgroep en het in twee richtingen markeren van de route.

Natuur, cultuur, beleving en historie

De voorbereidingen voor het Elfstedenpad zijn al even bezig; eind 2014 ontvingen Wandelnet en de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) van de provincie Friesland de opdracht voor het ontwikkelen van een kwalitatief hoogstaand Lange-Afstand-Wandelpad tussen Leeuwarden-Sneek-IJlst-Sloten-Stavoren-Hindeloopen-Workum-Bolsward-Harlingen-Franeker-Dokkum-Leeuwarden. Belangrijke elementen daarbij zijn natuur, cultuur, beleving en historie. De ervaren routemakers Johan Vellinga en Broer Adema hebben de afgelopen anderhalf jaar benut om alle wandelmogelijkheden lokaal te inventariseren en de betrokken landgoedeigenaren te benaderen. Met het huidige routevoorstel als mooi resultaat.

Gastvrije regio

Wandelaars uit binnen- en buitenland kunnen met het pad op een mooie en duurzame manier kennismaken met de Friese Elfsteden. Voor de dorpen, steden en de provincie Fryslân is het een goede mogelijkheid om zich zowel aan wandelaars uit Fryslân zelf als aan wandelaars uit de rest van Nederland te presenteren als een aantrekkelijke, levendige en gastvrije regio. De route is naar verwachting in 2018 klaar.

Wandelnet werkt in dit project samen met de KWBN en Recreatieschap De Marrekrite.

Steun ons