Elfstedenpad: wandel de tocht der tochten

Op 11 oktober 2017 presenteerden KWBN en Wandelnet de route en gids van het nieuwste Streekpad: het Elfstedenpad. Wandelaars kunnen nu niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag van het jaar de route langs de Friese Elfsteden afleggen.

Het Elfstedenpad volgt zoveel mogelijk het parcours van de bekende schaatstocht. Vaak loopt hij langs het water, maar wandelaars komen ook door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door terpenlandschap. 

46 goed bereikbare etappes

Het pad beslaat 283 kilometer en is opgedeeld in 46 etappes. Daarbij is rekening gehouden met bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Acht etappes liggen zelfs direct aan een treinstation. Door de bekende geel-rode markering is de route gemakkelijk te volgen. 

Historische rondwandelingen

De combinatie van natuur, cultuur, en historie staat centraal bij het Elfstedenpad. De route brengt je op plaatsen waar de schaatsers niet komen. Zo loopt het pad niet langs, maar juist door de vele kleine dorpen. In elke van de elf steden heeft de wandelaar de mogelijkheid om een (historische) rondwandeling te maken. 

Meer dan weiland en water

Meer nog dan om de steden, gaat het om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden. De schoonheid van de Greidhoeke en het Merengebied staat buiten kijf, maar Friesland is meer dan weiland en water. Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van het Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkenpaden, van eeuwenoude grasdijken en veelbetreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen. 

Met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars ontsloten.

Steun ons