En weer wordt er in de Tweede Kamer over wandelen gepraat

9 juni 2015

Vorige week maandag begon er in de Tweede Kamer iets bijzonders: de Omgevingswet werd behandeld. Jarenlang hebben ambtenaren hard gewerkt aan een mega-wet waarin meer dan 60 'oude' wetten worden samengevoegd. En nu mochten de Kamerleden er iets van vinden.

Ruimtelijk beleid

In die nieuwe Omgevingswet wordt vanalles en nog wat geregeld over de publieke ruimte in Nederland. En dat gaat van een vergunning voor het bouwen van een dakkapel tot het aanleggen van een nieuwe snelweg. Maar het gaat ook over hoe 'mooi' Nederland is of zou moeten zijn. Of over de toegankelijkheid van Nederland. Kortom: het gaat ook over wandelen.

Wandelbelangen

Vanuit Wandelnet hebben we een pleidooi gehouden voor het borgen van de landelijke routenetwerken in de Omgevingswet. Een verankering in de wet is het 'hoogste', maar relevant zijn ook de zogenaamde 'onderliggende regelgeving' (zoals Algemene Maatregelen van Bestuur). En niet te vergeten de Nationale Omgevingsvisie en de Provinciale Omgevingsvisies die als instrumenten voortvloeien uit de Omgevingswet.

Amendementen

Er liggen nu twee amendementsteksten met betrekking tot de recreatieve infrastructuur. Eentje van De Rouwe (CDA) die ingaat op de verantwoordelijkheid van de minister voor de coördinatietaak van de recreatieve infrastructuur samen met provincies, gemeenten en waterschappen. De andere is van Van Veldhoven (D66) / Ronnes (CDA) en die gaat over de definiëring van recreatieve infrastructuur in de wet.

De minister aan het woord

Afgelopen maandag was de minister aan het woord. Melanie Schultz van Haegen gaf letterlijk aan dat ze vond dat ze al heel veel deed voor wandelen in Nederland. En met de voorbeelden die zij noemt, zijn we ook al een stuk verder dan een paar jaar geleden. Wat dat betreft is dat echt dikke winst. Maar een wet zoals deze wordt maar zelden gemaakt en dan is het van belang dat juist daar ook de recreatieve infrastructuur goed wordt geborgd.

We hopen van harte dat beide amendementen op een meerderheid kunnen rekenen, zodat we ook voor wandelen Een Stap Vooruit kunnen maken.

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons