Flevoland op de wandelkaart

Dick Luijendijk is belangenbehartiger voor Wandelnet

Het Horsterwold. De Oostvaardersplassen. Prachtige natuur. 'Flevoland schudt de Calimero houding wat van zich a' zegt Dick Luijendijk, belangenbehartiger voor Wandelnet. De provincie beseft dat ze echt iets te bieden heeft aan natuur. De wandelaar profiteert er van mee. 

Vorig jaar klom de Dick Luijendijk in de pen. Hij was nog geen belangenbehartiger maar wel padcoördinator van het Pionierspad. Hij was kwaad. Wandelnet kreeg van de provincie Flevoland geen subsidie meer voor het Pionierspad. Dick schreef boze brieven naar statenleden en gemeenten. Het mocht helaas niet baten, de provincie hield voet bij stuk. Het gevolg was dat Wandelnet het Pionierspad van haar website haalde. Maar inmiddels staat het er toch weer op. 

Dick beschrijft zichzelf als fulltime vrijwilliger natuur en cultuur. Hij heeft afgelopen jaar de functie van padcoördinator ingeruild voor die van belangenbehartiger. 'De ervaringen met het Pionierspad hadden me het een en ander geleerd' zegt hij. In zijn contacten met ambtenaren had hij gemerkt dat het fijn is als je niet alleen zeurt maar ook iets kunt bieden. Hij vertelde over de lokale ommetjes van IVN-Lelystad en over de Waterwandelweg waar zijn Rotary–afdeling aan werkt. Zo kwam het gesprek over wandelen op gang. 

Hoeveel tijd Dick besteedt aan het werk voor Wandelnet weet hij niet. Er is genoeg te doen. Hij wijst overal op het belang van wandelen en de noodzaak van verbindingen tussen recreatieobjecten voor wandelaars en fietsers. Inmiddels heeft hij hulp van Jan Frederik Lubbers en Gerard Boers. Ze nemen ieder een polder met gemeenten voor hun rekening. Dick onderhoudt zelf de contacten met de provincie, daar praat hij mee over het Omgevingsplan en over het Beleidsplan Recreatie en Toerisme. En Wandelnet kreeg de opdracht om een verkenning uit te voeren naar wandelverbindingen in de provincie. De eindresultaten daarvan worden begin volgend jaar verwacht. 'Er is een verandering gaande in het denken over wandelen in Flevoland' zegt hij. 'Grote delen van de provincie hebben zich ontwikkeld tot natuurgebieden met allure waar het goed recreëren is'. 

En het Pionierspad? 'Die gaan we weer onderhouden. Weliswaar is nog onbekend welke invloed de resultaten van de verkenning op het Pionierspad zullen hebben, maar Wandelnet heeft wel besloten het Pionierspad weer op de rails te zetten, opdat de wandelaar niet te veel vervreemdt van Flevoland.' Hij ziet het Pionierspad graag als de ruggengraat van de wandel netwerken van Flevoland. En voor wie Flevoland wil gaan wandelen heeft hij nog een mooie tip: Het Waterloopbos. Heel bijzonder. Daar moeten we allemaal maar eens naar toe.

Britta Schmidt

Steun ons