Friese Kustpad LAW 5-4

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen24
 4. Meldingen & wijzigingen

Berichten, tips en ervaringen

Bekijk andere routes en onderwerpen op het forum overzicht

Nederlands Kustpad deel 3 LAW 5-3

Stavoren - Bad Nieuweschans
24reacties
Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Team Wandelnet

  Beste bellej,

  Honden zijn meestal verboden op dijken en weilanden, waar koeien en schapen lopen. Ze maken de dieren daar te onrustig. Over de weg is dat meestal geen probleem, tenzij de weg over een dijk loopt en er eerst een rooster is, dat het vee tegenhoudt. Dan mag de hond er ook niet lopen.

  Kijk ook eens op:
  Met je hond langs lange afstandpaden
  http://home.kpn.nl/wedelman/wandelenmetjehond/

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  Op kaartje 22, bladzijde 69 (heen) staat: Zeedijk vervolgen. U kunt boven op de dijk lopen........., of rechts van de zeedijk langs de onderhoudsweg lopen. Honden zijn hier verboden.

  Het niet mogen lopen met een hond lijkt te gelden tot en met Lauwersoog (kaart 26,bladzijde 77. Want als ik de tekst lees van de terugroute kom ik wederom de opmerking tegen; verboden voor honden.

  Mijn vraag is; geldt dit verbod alleen voor het op de dijk lopen en niet voor de onderhoudsweg rechts van de dijk?
  En als dit voor beide geldt is er dan een alternatief?

  Mocht er iemand zijn die dit weet dan graag een bericht op famvbelle@gmail.com

 2. worteljc

  Wandelaars,
  We hebben het afgelopen jaar deze LAW gelopen. Op onze website een verslag van deze wandeling. Met foto's, overnachtingstips en GPS tracks. De LAW Nederlands Kustpad deel 3 is in twee richtingen beschreven van Stavoren naar Bad Nieuweschans. Wij hebben gelopen van Stavoren naar Bad Nieuweschans. Zie de link hieronder:
  http://www.kaltes.nl/pb/pm/pmwiki.php?n=Nederlandskustpad.Nederlandskustpad

 3. schuttermajoor

  Gistermiddag liep ik in de zon van Stavoren naar Makkum. Toen ik omstreeks vijf uur bij Allingawier via het museumterrein de kade langs het Van Panhuyskanaal op wilde gaan, bleek het hek naar het museumterrein gesloten. Op zoek naar een doorgang ben ik uiteindelijk linksom het hek via de aangrenzende rietkraag het museumterrein op gegaan, waarna ik mijn weg kon vervolgen.

 4. schuttermajoor

  Afgelopen week ben ik, samen met mijn hond, in aansluiting op het 1e en 2e deel van het Kustpad via de Afsluitdijk overgestoken naar Fryslân voor het 3e deel. Ongeveer het eerste wat mij in het betreffende gidsje opviel was dat op blz. 10 de Friese en Groningse kust ten onrechte als oer-Hollands wordt betiteld. Klaarblijkelijk heeft de redactie van het gidsje hier collectief overheen gelezen. En het tweede was, dat de hoodrichting van de routebeschrijving van het traject tussen den Oever en het aansluitpunt noordelijk van Zurich tegengesteld is aan wat in alle drie de gidsen gebruikelijk is. Maar dit terzijde.

  Ik had mij de Afsluitdijk als bijzonder saai voorgesteld. Maar dat viel erg mee. Nadat ik mijn blik op oneindig had gezet (letterlijk en figuurlijk) was het gewoon een kwestie van doorlopen, om je heen kijken, muizen zien wegglipen, vogelkadavers bestuderen, waaronder dat van een buizerd, ongeveer tien kilometer uit de kust, af en toe terugzwaaien naar een toeterende automobilist (je kan over het fietspad of over de kruin lopen; er is geen horizontale berm aan de zeekant), om heel langzaam het eerstvolgende tussenpunt (Monument, waar de uitspanning gesloten was, Breezanddijk, Kornwederzand en tenslotte de Friese kust) groter en duidelijker zichtbaar te zien worden.

  T.a.v. de routebeschrijving wil ik nog opmerken dat je tussen Kornwederzand en de Friese kust de keuze hebt om over de kruin of over de secundaire weg/fietspad te lopen. Tussen beide staat een hek zonder overstapjes. En over de kruin staan dwarshekken, ook zonder overstapjes. Maar daar kan je in ieder geval bij laagwater omheen lopen. Bij het hek dat de scheiding markeert tussen Afsluitdijk en Friese zeedijk (ter hoogte van het busstation bij knooppunt Zurich) moet je daarbij overigens over de basaltblokken klimmen. Vanaf dit punt is het tot het aansluitpunt bij Strand nog 4,5 kilometer. Hier staan óók om ongeveer iedere kilometer dwarshekken, maar met een veerooster omdat hier over een horizontale tussenberm in het buitendijkse talud van de dijk een inspectieweg annex fietspad loopt. Overigens ben ik vlak voor de dorpskern van Zurich van de dijk af gegaan (dat kan maar op een zeer beperkt aantal plaatsen) om een blik te werpen op de aardige dorpskern.

 5. worteljc

  Betreft: Kaart 43, blz 118. Ik heb de route nog niet gelopen maar volgens mij is de afstand niet 7,7 km zoals in het boekje vermeld maar 4,6 km.

  Hans

 6. Team Wandelnet

  Beste Herman van Breukelen,  Door afrondingen kunnen er verschillen ontstaan tussen werkelijke gelopen kilometers en gepubliceerde kilometers.  Mijn ervaring is, dat de afstanden meestal iets langer zijn dan die van de gids.  Met vriendelijjke groet  Fred Triep, Tam Wandelnet

 7. Team Wandelnet

  Beste Albertine,  Ik heb jouw bericht over de duiventillen doorgestuurd naar het bureau, zodat ze het een en ander kunnen aanpassen.  Bedankt voor je melding en wandel ze  Fred Triep, Team Wandelnet

 8. RobIneke

  Van wie kan ik het LAW-boekje Wad- en Wierdenpad lenen of kopen?
  Wij hebben het Friese Kustpad reeds gelopen en we hoeven dus niet per se het boekje Nederlands Kustpad deel 3 aan te schaffen.
  Graag bericht via troosthoff@upcmail.nl

 9. albertinereiziger

  Blz 89 Bij Borg Verhildersum staan 2 duiventillen. De eerste staat ook aangegeven op de plattegrond aldaar en er staat een bordje bij met daarop: Duiventil. Maar dit is is NIET de duiventil waar de keuze gemaakt moet worden tussen de hoofdroute en de waddenvariant.Die staat een stuk verderop.Het leverde mij een extra rondje om de borg en mooie tuinen op maar wie die omweg liever niet maakt , wees gewaarschuwd.

 10. wandelhans2

  De N361 is deze zomer heringericht. De wegwijzer Y-13742/7 is verplaatst. Hierdoor is het volgende gewijzigd:
  Kaart 28 - 1e regel zou moeten worden:
  Na oversteken van verkeersweg N361 gaat u bij Y-13742/7
  rechtsaf over beton fietspad langs het water. Na circa
  enz.

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
Steun ons