Gedrag van wie? - over de gezonde stad

9 april 2015

Vorige week was ik bij een bijeenkomst over de Gezonde Stad, een hip thema. Dit keer georganiseerd door de ‘Argumentenfabriek’ in opdracht van het nationaal programma ‘Alles is Gezondheid’. Dus ik was natuurlijk nieuwsgierig naar al die argumenten!

Beïnvloeden

Architect Pi de Bruijn bracht in dat vanuit zijn vakgebied eigenlijk maar een beperkte bijdrage te verwachten viel. Zijn standpunt: ‘we kunnen hooguit het gedrag een beetje beïnvloeden door de manier waarop we gebouwen en steden inrichten’. Ook andere sprekers stellen ‘de mens’ centraal in de gezondheidsdiscussie, maar neigen meer naar het ‘verbieden’. Fred Woudenberg (gemeente Amsterdam) wil auto’s uit het straatbeeld bannen om zo het gedrag te beïnvloeden. Want, zo stelt hij, ‘over 100 jaar zullen we op deze tijd terug kijken als dat we gek waren met al die auto’s in de stad’. Gedrag beïnvloeden door verbieden.

Gedrag van wie?

Iets in mij zegt dat de inrichting van ons land een cruciale rol speelt. Niet alleen het gedrag van de gebruiker is van belang, maar juist ook het gedrag van de ontwerper. Waarom ontwerpen de meeste ontwerpers voornamelijk vanuit het perspectief van de auto? ‘Aangeleerd gedrag’? Waar zijn de ontwerpprincipes die de mens-te-voet centraal stellen, de menselijke maat en nabijheid als uitgangspunten gebruiken? Met een zogenaamde ‘beweegvriendelijke’ omgeving kun je gedrag van de gebruiker ook positief beïnvloeden.

’t moet wel kunnen

Zo kijk ik vanuit Wandelnet ook naar mijn eigen woonomgeving. Een prima plek, hoor, maar een ommetje aan de rand van wijk zit er niet in: 1,5 kilometer water, spoorlijn en twee onoversteekbare snelwegen. Ook ik vind dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen gedrag, maar dan moet ik dat ‘gezonde gedrag’ ook wel kunnen vertonen. Beetje minder focus op de auto zou al heel veel schelen!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons