Gemeente Medemblik

Gemeente Medemblik

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland: het kreeg stadsrechten in 1289 van graaf Floris V, die toen net West-Friesland had onderworpen aan zijn grafelijk gezag. Medemblik is nu een grote gemeente. Floris V bouwde ook de dwangburcht Kasteel Radboud. Door de ingebruikname van het Noord hollandsch Kanaal en de afsluiting van de Zuiderzee verloor Medemblik zijn betekenis als havenstad. Maar in de jaren 60 van de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een bekend watersportcentrum. Een deel van Medemblik is beschermd dorpsgezicht, met de haven en de kerkomgeving.

Kasteel Radboud 
Links het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, en rechts van u prijkt aan de haven van Medemblik het kasteel Radboud. Het werd in opdracht van Floris V gebouwd om een dam op te werpen tegen de infiltraties in zijn gebied door de Friezen. U wandelt langs de kust van het IJsselmeer waar de landtongen bij De Vooroever een eldorado zijn voor moeras- en watervogels. Het ziet er bijzonder uit, als een Hollands mangrovebos waar aalscholvers en lepelaars vertoeven tot u de etappe eindigt in Wervershoof. Molen De Hoop siert het dorp en bij het Kaagbos liggen roodbruine minikoeien, dexters, herkauwend op uw pad.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 
Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik v.v. rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Tussen Enkhuizen en Medemblik v.v. vaart het museumschip 'Friesland' over het IJsselmeer. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 km lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven.

Steun ons