Gemeente Putten

Gemeente Putten 

Putten ligt tussen het water van het Veluwerandmeer en de Veluwse bossen. Een complex van buurtschappen rond een in de 10e eeuw gestichte kerk vormen samen het kerkdorp (kerspel) Putten. Daarmee is Putten één van de oudste kerspels op de Veluwe. Tegenwoordig is het een goede pleisterplaats om cultuur te snuiven en te recreëren.

Kunstwerken
In het dorp Putten staat een flink aantal kunstwerken waarvan er tenminste één verwijst naar die bossen ’Ode aan het hert’: een kunstwerk bestaande uit twee hertenhoofden. Kunstliefhebbers stuiten in het dorp niet alleen op diverse kunstwerken, in de Kunstkelder in het gemeentehuis worden regelmatig exposities gehouden. Cultureel Centrum Stroud biedt jaarlijks en uitgebreid programma aan theatervoorstellingen en museum De Tien Malen en museumboerderij De Mariahoeve zijn een bezoekje waard. Op woensdagochtend is er een grote warenmarkt. Het dorp is daarnaast rijk aan landgoederen. Op landgoed Schovenhorst staat de Bostoren van 40 meter hoog. Beklimmen mag. Op het landgoed liggen daarnaast maar liefst vijf bomentuinen, in de 19e en 20e eeuw ontstaan uit kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen: klein en groot pinetum, arboretum, drie continentenbos en Josinapark. Landgoed Oldenaller met het gelijknamige 17e eeuwse huis is vermoedelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen. Tuinarchitect K.G. Zocher ontwierp het park.

Monumenten
Het Putter stoomgemaal is één van de (rijks)monumenten die het dorp rijk is. Het gemaal heeft het waterpeil in de vogelrijke Arkemheense polder, 85 jaar lang op het juiste niveau gehouden. Het Putter stoomgemaal is één van de nog slechts acht werkende stoomgemalen in Nederland. Het maalt nog regelmatig. Korenmolen 't Hert aan de Halvinkhuizerweg 1 is ook een rijksmonument. Dit is een achtkante stellingmolen op een gemetselde voet, met een houten met riet gedekte bovenbouw uit 1899.

Razzia
Putten is bij velen ook bekend van de razzia in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetters pakten op 1 oktober 1944 mannen op als vergelding voor een aanslag door verzetsmensen op officieren van de Duitse Wehrmacht. Het monument Vrouw van Putten is geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia. De vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit 552 mannen werden weggevoerd begin oktober 1944. Naast het zandstenen beeld van Mari Andriessen staat een herdenkingshof. In de Gedachtenisruimte aan de Dorpstraat in Putten wordt het verhaal van de razzia in woord en beeld weergegeven. In het gebouw staan op een aantal plaquettes alle namen van de omgekomen weggevoerde mannen.

Steun ons