Gemeente Stede Broec

Gemeente Stede Broec

Stede Broec bestaat uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek (van oost naar west). Deze dorpen lagen van oudsher al tegen elkaar aan, maar sinds de jaren 70 van de 20e eeuw zijn Bovenkarspel en Grootebroek volledig aan elkaar vastgebouwd, waardoor beide dorpen in feite één woonkern vormen. Het kleinere Lutjebroek ligt nog enigszins los van deze hoofdkern.

Bloembollenteelt 
Lange tijd was tuinbouw (met onder meer bloembollenteelt) de belangrijkste economische activiteit in de dorpen van de gemeente. Sinds de grote uitbreidingen fungeert Stede Broec echter voornamelijk als forenzengemeente voor de Randstad en de grotere plaatsen in Noord-Holland.

Haven van Stede Broec
De haven van Stede Broec, Broekerhaven, is tegenwoordig als kleine jachthaven in gebruik. Broekerhaven was vroeger van belang voor de afvoer van de Westfriese tuinbouwproducten. ‘Groentejagers’ vervoerden de aardappelen, kool en peren naar alle windstreken. De haven was moeilijk te bezeilen: de kust was ondiep en het wemelde er van de visnetten. De vrachtschepen gingen dan ook voor de kust voor anker en de lading werd vanuit pramen overgeladen. Aan De Kolk staat een ‘scheepslift’ (1924), een hefconstructie waarmee groenteschuitjes vanuit de lager gelegen poldersloot in de haven werden getild. De straatnaam bij de huisjes naast de lift herinnert nog aan de voorloper, de Overtoom: een houten helling, bedekt met klei, waar langs de pramen met een rad over de dijk getrokken werden. De scheepslift is nu een Rijksmonument.

Steun ons