In gesprek met Lis Nielsen, voorzitter van de ERA

Wandel-innovaties, leren van elkaar, Leading Quality Trails.  Er gebeurt veel binnen de European Ramblers' Association, zegt ERA-voorzitter Lis Nielsen. Wandelnet sprak met haar in het Zweedse Hässleholm, voorafgaand aan de ERA-jaarvergadering en het Eurorando wandelevenement.

De Deense Lis Nielsen trad zo’n vijftien jaar geleden als eerste vrouw toe tot het bestuur van ERA. Ze werd penningmeester. “Ze gaven me bij de eerste vergadering het programma voor de meereizende echtgenotes, een vrouwelijk bestuurder was blijkbaar even wennen voor al die mannen” vertelt ze lachend. Zo’n acht jaar later werd ze gekozen tot voorzitter. “Toen ik aantrad, heb ik de ERA leden gevraagd waarom ze lid zijn. Natuurlijk, overleg over de internationale E-routes bleek van belang voor iedereen. Maar ze zeiden ook vooral informatie en kennis te willen delen, ze wilden onderdeel zijn van een kennisnetwerk voor het wandelen. En dat zijn we gaan doen”.

Eurorando 2016Welke kennis wordt uitgewisseld?

Lis: “Op onze jaarvergaderingen nodigen we organisaties uit om te vertellen over nieuwe, innovatieve mogelijkheden. Hier op de jaarvergadeting in Hässleholm bijvoorbeeld praten we over het gebruik van sociale media en app’s. Heel belangrijk. De Zweedse regio Skåne laat een nieuwe app zien: "Vandra i Skåne". Die geeft informatie over het Skåneleden, niet alleen in het Zweeds en Engels maar ook door middel van filmpjes in gebarentaal. Voor blinden heeft de app op bepaalde punten een trilfunctie. De app is er nu nog alleen voor het Kullaleden, een klein deel van het Skåneleden maar zal in de loop van de tijd beschikbaar komen voor het hele Skåneleden.

Wat is het eigen beleid van de ERA?

Lis: ”We werken hard aan de kwaliteit van onze E-routes, de Europese lange-afstands-routes. Alleen met onze toestemming mag een route zich een E-route noemen. Wat betreft deze routes moeten we een stap voorwaarts maken, we verplichten nu dus elk land om de route-informatie digitaal beschikbaar te maken. We hopen daar volgend jaar mee klaar te zijn. We richten ons ook sterk op de Leading Quality Trails.  Nationale routes met een hoog kwaliteitsnivo, waar er steeds meer van komen. (De nieuwste is de Rota Vicentina  in het Portugese Alentejo red.). Eén van de eisen voor die routes is dat de markering zo goed is dat je ze zonder kaart kunt lopen. De kwaliteitscriteria voor zowel de E-routes als de Leading Quality Rrails hebben we de afgelopen jaren formeel vast gelegd.

Is de ERA zelf aan het veranderen?

Lis: “We zijn een meer professionele organisatie geworden. We zorgen dat alle delen van Europa in het bestuur zijn vertegenwoordigd. Ik wil er graag nog meer vrouwen in. We hebben de pr gemoderniseerd, ik ben zelf als president te volgen op Facebook. En we hebben geen vaste commissies meer, vaste onderwerpen bespreken we centraal in het bestuur, zodat het hele bestuur betrokken is. Voor speciale onderwerpen maken we tijdelijke werkgroepen, dat geeft meer flexibiliteit en maakt het voor mensen gemakkelijker om deel te nemen. Een voorbeeld is het onderwerp van de vrije toegang tot de natuur, aangedragen door het lid uit Noorwegen, Den Norske Turistforening. We hebben een tijd terug een werkgroep geformeerd die voor deze jaarvergadering met een resolutie heeft geformuleerd.

Eurorando 2016Staat de vrije toegang tot de natuur onder druk?

Lis: “De vrije toegang tot de natuur is iets dat telkens weer ergens onder druk komt te staan. Dan weer in het ene en dan weer in het andere land. Het speelde in Groot-Brittanië, in Duitsland. Onze resolutie heet “Open up Europe’s Natural Environment!” Als eerste punt staat noemt het “Access to nature must in principle be free of charge so that everyone can experience Europe’s natural environment and its cultural heritage”. Het is belangrijk dat we laten zien dat al die wandelaars in al die Europese landen dit belangrijk vinden. Het gaat om vrije toegang tot de natuur, het maken van afspraken over wie verantwoordelijke is voor paden en wie paden onderhoudt. Ieder ERA lid neemt de resolutie mee naar het eigen land, gaat er mee naar hun eigen politieke leiders om erop te wijzen dat al die wandelaars in andere landen dit van belang vinden. We moeten ook op dit gebied van elkaar leren; hoe gaat mijn land hier mee om, hoe gaat het bij jou.

Eurorando 2016

Eurorando is het vijfjaarlijkse wandelevenement van de ERA. Hoe belangrijk is het voor de ERA?

Lis: “We willen dat wandelaars beseffen dat ze onderdeel zijn van een grote wandelgemeenschap, een Europese wandelgemeenschap. Daarom zijn er in de aanloop naar Eurorando in veel landen speciale Eurorando-wandelingen georganiseerd. Voorlopig staat de teller op meer dan 50.000 deelnemers. Al die mensen waren even, voor dat ene moment onderdeel van die grote Europese wandelfamilie. Niet al die mensen komen ook naar Eurorando in Skåne, zo’n reis is niet voor iedereen mogelijk. Maar er zijn deze week 3000 wandelaars naar Skåne gekomen, uit 15 verschillende landen en die gaan samen 7000 dagwandelingen maken. De Zweedse regio Skåne heeft zich met het evenement goed als wandelbestemming kunnen profileren. 

Volgend jaar treed je af als voorzitter?

Lis: “Dat klopt. Ik ben nu zeven jaar voorzitter en heb veel veranderd in de afgelopen jaren. Als organisatie heb je in je bestuur mensen nodig die innovatief zijn, die nieuwe ideeën hebben en doorvoeren. Ik heb dat gedaan, maar er is een limiet aan hoe lang je dat kunt doen, hoe lang je de locomotief voor de organisatie kunt zijn. Het is daarom goed voor de organisatie als er een nieuw iemand komt.   

 

Tekst en foto's: Britta Schmidt

Steun ons