In gesprek met Sietske de Vet

Sietske is coördinator NS-wandelingen

NS-wandeling Hierdense Poort
Ze zijn populair bij wandelaars, de NS-wandelingen. De serie telt 46 van deze wandeltochten; elk jaar komen er weer vier nieuwe bij en vervallen er ook vier NS-wandelingen. Bureaumedewerkster Sietske de Vet is de drijvende kracht achter de NS-wandelingen. De redactie van de vrijwilligersnieuwsbrief sprak met haar en liep één van de vier nieuwe wandelingen: de Hierdense Poort.

Stuifzand en stuifduintjes
Vanaf station Nunspeet duik je al snel de uitgestrekte bossen in. Hier was eens stuifzand, de stuifduintjes zijn nog te herkennen, nu is het beplant met dennen en het pad kronkelt door de bossen tot aan het Hulshorsterzand. De uitgestrekte zandvlakte richting Harderwijk lijkt op een kleine Sahara en hier komen nog echt zeldzame vogels als nachtzwaluw en duinpieper voor. Sietske de Vet, coördinator NS-wandelingen op het bureau van Wandelnet, loopt of verkent zelf ook bestaande NS-wandelingen voor ze worden gepubliceerd. 'Nieuwe wandelingen wil ik eerst gezien hebben, maar ook oude NS-wandelingen loop ik regelmatig', vertelt Sietske. Het pad loopt verder tot een open gebied voor je ligt, en gaat verder richting buurtschap Hulshorst.

'Doorlopend' proces 
Ook dit jaar zijn er naast de Hierdense Poort nog drie wandelingen uitgebracht: Waterlinie Culemborg, Limburgs Plateau en Eiland van Dordrecht. 'Eigenlijk is het een doorlopend proces gedurende het jaar. Op het moment dat de vier nieuwe NS-wandelingen op 1 april uitkomen, ben ik al weer met de volgende bezig'. Ze krijgt vaak tips van wandelaars of professionele organisaties waar een nieuwe wandeling uitgezet zou kunnen worden. Maar ook zoekt ze combinaties met projecten die binnen Wandelnet spelen. De NS-wandelingen zijn inmiddels over heel het land te vinden, van het Paterwoldse Meer in Groningen tot de Pietersberg in Maastricht en van Nijverdal in Overijssel tot Rotterdam Maasstad in het westen van het land. De NS-wandelingen worden altijd up-to-date gehouden, zowel door vaste contactpersonen die verantwoordelijk zijn voor de route, als door vrijwilligers die de route niet kennen en er dus blanco tegenover staan.

Grote variatie in landschappen
De variatie in landschappen tijdens deze wandeling is groot. Zo loop je door dichte eiken- en naaldbossen, zwoeg je door het diep stuifzand, zie je een kabbelend beekje op landgoed Hulshorst, ontmoet je het prachtige kasteel De Essenburgh, kronkel je door het authentieke landschap rond Hierden en loop je over een oud kerkpad. De Hierdense Poort, waar deze NS-wandeling haar naam aan dankt, is één van de acht groene zones rondom de Veluwe die worden omgevormd tot natuurgebied. Het is een authentiek landschap met kronkelende weggetjes, lichte glooiing in het landschap en kleine buurschappen.

Vrijwilligers
Sietske werkt bij het maken van de NS-wandelingen met een hele groep vrijwilligers. 'Zonder hen zouden NS-wandelingen niet bestaan', stelt ze. De ongeveer 50 vrijwilligers doen de administratie, houden het NS-meldpunt bij en controleren en markeren de route. 'Wandelnet draait helemaal op vrijwilligers', en ze is vol lof over hen. Als er een knelpunt of update is, wordt dit heel snel opgepakt. 'Dat gaat bij veel professionele organisaties vaak veel trager.'

Eindpunt Harderwijk
Langzaam nader je Harderwijk en in een buitenwijk zijn bewoners de voortuin aan het schoonmaken. Op de mooie lentedag spreken ze me aan en vragen of ik 'die wandeling aan het maken ben'. Ze wonen hier pas sinds kort en hun was de wit-rode markering opgevallen. Geïnteresseerd vragen ze naar de wandeling en de mogelijkheden. 'Binnenkort maar eens gaan wandelen, bijzonder een NS-wandeling langs mijn huis'. De wandeling gaat verder naar de havenplaats Harderwijk aan de voormalige Zuiderzee, loopt langs de imposante molen de Hoop, de 14e-eeuwse Vischpoort, het middeleeuwse stadhuis en in het groen van het Hortuspark met het Linnaeustorentje.

2018
Bij de Nederlandse Spoorwegen heeft ze een contactpersoon waarmee ze overlegt over alles wat er rondom de NS-wandelingen speelt. De samenwerking is prima en er is goed nieuws. 'Het contract met de NS is weer met een jaar verlengd.' Dat betekent dat er in april 2018 ook weer vier nieuwe NS-wandelingen verschijnen. Tot die tijd kunnen we gebruik maken van de bestaande en net uitgebrachte wandelingen. Sietske heeft dit jaar haar eigen favoriet: Waterlinie Culemborg. 'Hier mag je sinds kort over een buitendijks paadje lopen dat is opengesteld voor publiek, en je kunt met de Liniepont de Lek oversteken', vertelt ze.

Henrie van Zoggel

Steun ons