Gratis watertappunten langs wandelroutes!

15 augustus 2012

Nu zijn er al enkele tientallen watertappunten in Nederland, maar in 2014 moeten dat er al enkele honderden zijn. De tappunten moeten zich als een 'watervlek' door het land verspreiden zodat er in 2020 duizenden tappunten in steden en op het platteland bij fiets- en wandelroutes zijn gerealiseerd.

watertapWaterbedrijven willen hiermee het zwerfvuil terugdringen. Plastic flesjes uit de supermarkt worden vaak weggegooid, en niet altijd in een vuilnisbak. Aldus een woordvoerder van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin). Daarnaast is kraanwater ook een gezond alternatief voor frisdrank.

De watertappunten komen vooral op drukke plekken in landelijk gebied, zoals bij wandel- en fietsroutes. Het idee erachter is dat lege flesjes kunnen worden bijgevuld.
In steden als Den Bosch, Utrecht, Groningen en Alkmaar staan ze al: de moderne watertappunten waar iedereen gratis wat kan drinken of een flesje kan vullen. Ook het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Dunea en het Noord-Hollandse PWN zijn al met het plaatsen begonnen. Brabant Water en Vitens volgen later dit jaar.

Vewin en de tien aangesloten waterbedrijven constateren al langere tijd een toenemende behoefte aan het drinken van water. „Dat is voor de bedrijven reden om ook hun kwaliteitsproduct te promoten. Nu zijn de openbare ruimten waar een watervoorziening is niet altijd de schoonste. In ieder geval nodigt het mensen vaak niet uit om er water te halen.”

Overzicht van watertappunten in Nederland

Steun ons