Groot-Frieslandpad (LAW 14)

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen141
 4. Meldingen & wijzigingen

Berichten, tips en ervaringen

Bekijk andere routes en onderwerpen op het forum overzicht

Groot-Frieslandpad LAW 14

Bergen aan Zee - Sneek
141reacties
Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. JanLafeber

  In de routebeschrijving op blz. 153 wordt als mogelijkheid gegeven om rechtsaf resp. linksaf te slaan om via het voetgangerspad over de spoorbrug naar Weener te lopen.

  Bij de foto op dezelfde bladzijde wordt vermeld dat er, nadat een vrachtschip de brug had vernield, er geen treinverkeer meer mogelijk is over de brug. Optimistisch wordt daar nog gesproken over vijf jaar. Recente krantenberichten betwijfelen of de brug zelfs in 2024 gereed zal zijn.

  Maar ook voor voetgangers(!) is het onmogelijk om hier de overkant te bereiken. Wie naar Weener wil zal via Papenburg of Leer dienen te gaan. Een fikse tippel dus. Voor wie gepland had om in Weener een dagtrip te beginnen kan dus beter niet op deze beschrijving afgaan.

 2. AgeethBOS

  Gister fout gelopen op het Boerenlandpad bij de Janssenstichting. Op het klaphek zit de sticker met aanduiding rechtdoor. De beschrijving zegt linksaf. Vanwege de regen hadden we het boekje in de tas. Recht door het weiland gelopen en op de Schansdijk terecht gekomen. Kostte een dikke 3 kwartier om weer on track te geraken. Hebben we een sticker gemist na het klaphek?
  Zo niet dan zou een linksaf-aanduiding op het hek wel erg fijn zijn.

 3. Elza van der Lee

  In het kleine dorpje Greonterp start een leuke wandeling van 4 km over de schrijver Gerard Reve (overleden in 2016) Reve, heeft daar van 1964-1972 gewoond en had veel contact met de bewoners uit Greonterp en Blauwhuis. De wandeling , met de naam Niet tobben! Moedig Voorwaarts! begint in Greonterp maar kan ook vanuit Blauwhuis gestart worden. Op 7 punten langs deze route staan informatieborden, in de vorm van een boek, met anekdotes en wetenswaardigheden over Reve en dit contact.
  In de Klokkentoren van Greonterp is een kleine audio expo te zien en in het dorp staan levensgrote foto's van Reve en de bewoners van toen. In de Klokkentoren is een mooie brochure met de route gratis beschikbaar gesteld.
  In Blauwhuis, in cafe Freonskip is een expositie te zien waarbij de beroemde citaten van Reve naast die van de Friese Schilder/ Dichter Gerben Rypma gezet zijn. Je kunt ook een brief schrijven aan Reve, Reve zelf stond immers bekend om zijn vele brievenboeken.
  Dit alles tot eind september 2018 - gratis toegankelijk en beslist de moeite waard

 4. Team Wandelnet

  Wandelen over het Acon Autocrossterrein

  Op enkele dagen in het jaar zijn er racewedstrijden op het Acon Autocrossterrein (kaart 04 van de gids).

  Op die dagen kunt u het beste de alternatieve route (dat is de route op het kaartje van de gids) lopen en niet de route, die sinds kort aangegeven is als de "normale" route en die op de website staat van Wandelnet.

  Dat geldt op de volgende dagen:

  zondag 20 mei 2018 (1e paasdag)
  zondag 10 juni 2018
  zondag 8 juli 2018
  zondag 12 augustus 2018
  zondag 9 september 2018

  Fred Triep
  Padcoordinator Groot- Frieslandpad NH

 5. JanLafeber

  In de meldingen/wijzigingen wordt bij kaart 52/beschrijving p.135 gewag gemaakt dat een deel van de route niet gemarkeerd zou zijn, o.a. het deel van de grasweg van 1,3 km. Ik trof op de stuw langs het pad in beide richtingen wel degelijk een markering aan. Dat is ruimschoots voldoende op dit deel van het traject. Dus wmb een enigszins overbodige mededeling.

 6. Team Wandelnet

  Dag Els en andere wandelaars,

  Helaas moeten we nog even wachten voordat de overstapjes gerepareerd kunnen worden. Staats Bosbeheer heeft er nu geen budget voor, dat wordt mogelijk aan het einde van dit jaar door de Provincie NH verstrekt.

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep, Team Wandelnet

  Beste Els,

  Bedankt voor je bericht. Wij weten, dat de overstapjes kapot zijn en we hebben daarover overleg gehad met Staasbosbeheer. Zij geven aan, dat ze geen mankracht hebben om het snel op te lossen.

  Mogelijk gaan we zelf de overstapjes in het voorjaar of de zomer herstellen.

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep
  Padcoordinator Groot Frieslandpad (deel NH)


  [quote]Afgelopen dagen liepen we van Lambertschaag naar Enkhuizen. Overnacht bij Vrienden op de Fiets in Onderdijk. De modder in de natuurgebieden was hardbevroren, wel hobbelig dus nog niet makkelijk, maar beter dan tot je enkels in de modder. Veel horeca was gesloten, maar in Lambertschaag vonden we koffie in het benzinestation en in Wervershoof bij Deen supermarkt. Een minpuntje wil ik wel melden: tussen iets na km 83 en iets voor km 85 (kaart 16) waren de overstapjes kapot of afwezig. Op de laatste kilometer van dit grasland was overvloedig mest uitgereden, niet te ontwijken. Gevalletje wandelaartje pesten? We voelden ons op dit stuk niet echt welkom.

  [/quote]

 7. Bindert Kloosterman

  Beste Els,

  Er zijn vragen over het rustgebied op de route bij de Brekken (kaartje 22 en 22A). In de gids van het Groot-Frieslandpad staat zowel in de tekst als op het kaartje hoe de route verloopt tussen 1 april tot 1 oktober en van 1 oktober tot 1 april. Wandelnet volgt daarmee de afspraken die natuurorganisaties en de provincie Fryslan hebben gemaakt en mede de basis zijn voor het verkrijgen van toestemmingen voor onze routes! We verzoeken wandelaars met klem om deze afspraken in acht te nemen. Dit in het belang van de vogels en in dit specifieke geval vooral in het belang van een zeldzame ganzensoort.

 8. Els Beelen

  Eergisteren liepen wij de etappe Workum - IJlst, koud, forse tegenwind, maar prachtig. Eigenlijk hadden we tot na 1 april willen wachten, maar van een collega-wandelaar die dit traject in november 2017 liep had ik al eens begrepen dat het ganzengedooggebied tussen punt 22a en 23 op kaart 22 gewoon toegankelijk was. Ik ben op internet gaan zoeken, maar vond eigenlijk geen duidelijke informatie hierover. Wel begreep ik dat er voor de winter 2017/2018 veel minder gedooggebieden (er wordt vaker over foerageergebieden gesproken) zijn. Bovendien las ik nergens iets over het niet toegankelijk zijn van die gebieden. Het gaat meer om een verbod om te be- of verjagen en een vergoeding die boeren krijgen vanwege de grasvretende ganzen. Ter plekke zagen wij bij het bruggetje op punt 22a ook niets van een toegangsverbod of enige informatie over ganzengedooggebied en hebben wij gewoon de originele route gelopen. Ik vraag mij af of de informatie in het boekje over dit gebied nog wel actueel is. Met groet, Els Beelen

 9. Team Wandelnet

  Beste Els,

  Bedankt voor je bericht. Wij weten, dat de overstapjes kapot zijn en we hebben daarover overleg gehad met Staasbosbeheer. Zij geven aan, dat ze geen mankracht hebben om het snel op te lossen.

  Mogelijk gaan we zelf de overstapjes in het voorjaar of de zomer herstellen.

  Met vriendelijke groet

  Fred Triep
  Padcoordinator Groot Frieslandpad (deel NH)


  Afgelopen dagen liepen we van Lambertschaag naar Enkhuizen. Overnacht bij Vrienden op de Fiets in Onderdijk. De modder in de natuurgebieden was hardbevroren, wel hobbelig dus nog niet makkelijk, maar beter dan tot je enkels in de modder. Veel horeca was gesloten, maar in Lambertschaag vonden we koffie in het benzinestation en in Wervershoof bij Deen supermarkt. Een minpuntje wil ik wel melden: tussen iets na km 83 en iets voor km 85 (kaart 16) waren de overstapjes kapot of afwezig. Op de laatste kilometer van dit grasland was overvloedig mest uitgereden, niet te ontwijken. Gevalletje wandelaartje pesten? We voelden ons op dit stuk niet echt welkom.

 10. Bindert Kloosterman

  Vanwege wateroverlast is de route van het Groot-Frieslandpad bij Sparejeburd (nabij het dorp Hemrik) tijdelijk omgelegd.

  Van 36 naar 37 (regel 15 en 16)
  Bij kp 66 rechtsaf, asfaltpad. Op driesprong met klinkerweg linksaf, onverhard pad achter de bomen langs, (Sparjeburd). Op driesprong (Shared Space), weg oversteken en linksaf, voetpad, Sparjeburd. Op driesprong rechtdoor, Weinterp. Op volgende driesprong rechtsaf. U bent nu weer op de route.

  Van 37 naar 36 (regel 4 t/m 6)
  Einde weg linksaf, voetpad (Weinterp) Op driesprong rechtdoor, Sparjeburd. Bij de volgende driesprong (SharedSpace) rechtsaf de weg oversteken en voetpad achter de bomen volgen. Eerste pad rechtsaf, asfaltpad. Bij kp 66 linksaf. U bent weer op de route.

  Volg Groot-Frieslandpad ook op Twitter en Facebook.

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
Steun ons