Haagse Bos krijgt nieuwe wandelpaden

17 januari 2013

Bijna 12 kilometer wandelpad in het Haagse Bos krijgt de komende maanden een nieuwe toplaag van schelpen. Vroeger maakte de Haagse adel er rijtochtjes, nu is het Haagse Bos een heerlijk stadsbos om te ontspannen. Én om te genieten van broedende vogels en bronstige edelherten.

Staatsbosbeheer gaat de komende weken vanuit diverse depots van kleischelpen de soms modderige paden van het Haagse Bos opknappen. Af en toe zal dus ook op een deel van het Marskramerpad en van de NS-wandeltocht De Horsten de route niet toegankelijk zijn. Gelukkig zijn er veel alternatieven om je weg door dit bos te vinden.

Wandelend over deze routes, onder de beuken en platanen van het Haagse Bos, waan je je terug in de tijd. Naar de vroege middeleeuwen toen het Haagse Bos onderdeel was van een woud dat zich uitstrekte van Den Haag tot Alkmaar. Het huidige Binnenhof deed dienst als houten jachtslot van de Hollandse graven. De bijzondere ligging midden in de hofstad geeft het Haagse Bos veel verschillende gezichten. Koningin Beatrix woont er sinds 1980 in Huis Ten Bosch, een zogeheten lusthof uit begin achttiende eeuw. Aan de andere zijde passeer je de Koekamp. Daar grazen edelherten, damherten en sika-herten onder bomen van ruim driehonderd jaar.

Staatsbosbeheer probeert met de nieuwe toplaag van kleischelpen de natuurlijke uitstraling van de wandelpaden in het Haagse Bos te behouden. "Straks kunnen de jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers weer met droge voeten door dit prachtige bos”, aldus Boswachter Jenny van Leeuwen.

Steun ons