Harold Zijderveld: de man achter de vrijwilligers

Harold is coördinator vrijwilligers en LAW-zaken

Harold Zijderveld loopt zelf het liefst in bergachtige, onherbergzame streken. Met de rugzak op en de tent mee, zodat hij kan overnachten waar hij wil. In Nieuw-Zeeland, Schotland, of, zoals afgelopen zomer, in Lapland. Sinds twee jaar is hij coördinator vrijwilligers en LAW-zaken bij Wandelnet. Tijd voor een wat uitgebreidere kennismaking.

Met zevenhonderd vrijwilligers werken is heel wat. Hoe doe je dat?
Ik besef steeds meer dat Wandelnet echt drijft op vrijwilligers. Wij op het kantoor in Amersfoort staan in dienst van die vrijwilligers. Ik vind het mijn taak om te zorgen dat die vrijwilligers zo goed mogelijk kunnen functioneren. Door ze op de juiste momenten te voorzien van de juiste informatie maar ze ook te helpen bij heel praktische dingen. Bijvoorbeeld door ze te voorzien van het materiaal om mee te markeren.

Ik zou het liefst meer mensen direct willen spreken, maar dat gaat niet altijd. De dagen zijn beperkt. We werken bij de paden getrapt, met de padcoördinatoren die het werk ter plekke coördineren. Ik vind het belangrijk dat we mensen goed opleiden. Daarom is er regelmatig een cursus markeren. Als er een nieuw pad is, organiseren we dat in de regio zelf. Er is ook elk jaar een inspiratiedag, speciaal voor padcoördinatoren en belangenbehartigers. Daar kunnen ze elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar horen waar ze mee bezig zijn. In de toekomst zou ik ook graag meer thematische bijeenkomsten organiseren, om specifieke kennis te delen.

Zevenhonderd vrijwilligers, allemaal markeerders?
Nee, ik denk zo’n 600 van de in totaal 700 vrijwilligers zijn actief in het markeren. Er zijn dus ook andere vrijwilligers. Er zijn er die NS-wandelingen controleren of die de mailbox van het Meldpunt Wandelen afhandelen. Er zijn vrijwilligers die cursussen geven: markeren en routebeschrijvingen maken. En dan heb je natuurlijk de belangenbehartigers, zowel in de provincie als landelijk op speciale thema’s. Dat zijn er snel meer geworden. En dan zijn er nog de vrijwilligers die op beurzen staan, op het kantoor de administratie ondersteunen en niet te vergeten de mensen van de website en die in het bestuur.

Je bent ook coördinator LAW-zaken. Houdt dat in dat jij al die nieuwe routes bedenkt?
Nee. Het ontwikkelen van een nieuwe route zoals Apeldoorn te Voet vraagt veel veldwerk. Daar wordt iemand voor ingehuurd. Maar ik ben er wel heel erg betrokken bij het hele proces. Ik kijk daarbij vooral of de route voldoet aan de kwaliteitscriteria van Wandelnet. Als dat zo is, gaat het voorstel naar de Routecommissie en het Bestuur.

En zoek je nieuwe markeerders voor elke nieuwe route?
Zoeken hoeft vaak niet. Veel mensen melden zich spontaan aan. Dat gebeurt vaak als we een actie hebben om donateurs te werven. Mensen geven dan liever geen geld, maar melden zich aan om te helpen en dan willen ze vaak markeren. En padcoördinatoren regelen zelf vaak ook mensen. Ze hebben een eigen netwerk waar ze uit putten. Een oproep plaatsen is meestal niet nodig. Dat doen we wel als we bijvoorbeeld vrijwilligers op het gebied van de belangenbehartiging zoeken met heel specifieke vaardigheden. Zo’n oproep doen we dan ook via Twitter en Facebook. Het is sowieso leuk om Wandelnet daarop te volgen.

Verandert er iets voor de vrijwilligers door de beoogde samenwerking met de KWBN?
De organisaties gaan meer samenwerken om elkaar te versterken. Maar de beide organisatie blijven voorlopig hun eigen taken uitvoeren. Dus Wandelnet blijft bezig met de routes, kennis en belangenbehartiging. Onze vrijwilligers blijven hun taken doen en daarin kunnen we mooi van elkaar leren.

Als je als vrijwilliger na tien jaar markeren eens iets anders wil?
Dat kan natuurlijk en dat gebeurt ook. Meld het bij je padcoördinator, misschien is er bij je pad iets anders te doen. En wil je echt iets heel anders, neem dan gewoon eens contact op met het kantoor in Amersfoort. Geef aan wat je leuk vindt en wat je zoekt. Meld het als je expertise hebt op een bepaald gebied, misschien heb je ervaring als archivaris of op het gebied van software. Op veel terreinen is hulp welkom. En kijk ook regelmatig eens op de website onder 'Werken bij Wandelnet. Daar vind je alle openstaande vrijwilligersvacatures. Want zoals gezegd, Wandelnet drijft op het werk van vrijwilligers.

Britta Schmidt

Steun ons