Hek dat spoorwegovergang afsloot dag voor rechtszaak verwijderd

6 oktober 2016

Overweg Alverna Heemstede - WandelnetHet hek na de spoorwegovergang op het Laantje van Alverna, dat het dorp Heemstede afsloot van het achterliggende natuurgebied, is gisteravond (5 oktober) verwijderd. Op de avond voor de rechter uitspraak zou doen over het handhaven door de gemeente om het hek te verwijderen, haalden de bewoners het hek weg.

Het hek reeds verwijderd

Half augustus plaatsten de bewoners van het Laantje van Alverna het hek om te voorkomen dat fietsers en voetgangers gebruik zouden maken van de spoorwegovergang, die na een uitspraak van de Raad van State door ProRail weer was geopend. De Fietsersbond en Stichting Wandelnet dienden hierop een aanvraag voor een zogeheten voorlopige voorziening in, waarin zij de rechtbank vroegen de gemeente Heemstede op te dragen het hek van de bewoners weg te halen. De behandeling van deze aanvraag heeft vandaag plaatsgevonden, maar kon op afwijzing van de voorzieningenrechter rekenen, omdat het hek reeds was verwijderd. "Met het verwijderen van het hek zijn wij ontzettend blij”, laat Ankie van Dijk van Wandelnet weten. “Wij pleiten al langere tijd voor een vrij toegankelijke overweg, omdat het natuurgebied erachter een grote recreatieve waarde heeft.”

Ook in de toekomst open

De spoorwegovergang wordt door veel fietsers en voetgangers gebruikt. Fietsersbond en Wandelnet spannen zich daarom al jaren in om deze begaanbaar te houden voor passanten. “Dat dit nu bereikt is, stemt ons positief”, laat Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, weten. “We hopen dan ook dat deze doorgang ook in de toekomst open blijft, waardoor iedereen kan blijven genieten van het prachtige natuurgebied.”

Meer nieuwsberichten over de overweg in Heemstede:

Steun ons