Herfstwandeltip - Boswachterspad Ballooërveld

Boswachterspad BallooërveldHet Ballooërveld is een van die gebieden in Drenthe waar je soms het idee hebt dat je door een openluchtmuseum wandelt. Het gebied ligt midden in het Nationaal Park Drentsche Aa.

Niet voor niets is het uitgeroepen tot een hotspot in De Hondsrug - UNESCO Global Geopark. Tijdens een wandeling door het terrein kom je telkens weer iets interessants uit het verre verleden tegen.

Kronkelige eiken & doorkijkjes

Je wandelt hier over het grootste heideveld van het Drentsche Aa-gebied. Maar het is niet alleen heide wat de klok slaat. Een van de mooiste stukjes loopt langs een bosrand van oude, kronkelige eiken, die je heerlijke doorkijkjes bieden op graslanden in alle kleuren van de regenboog plus het idyllische kerkje van Rolde in de verte.

Schaapskooi Ballooërveld

De schaapskudde van het Balloërveld is met 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe. Op een informatiepaneel bij de schaapskooi wordt dagelijks aangegeven waar je de kudde kunt vinden. Soms is dat een flinke wandeling en is het even zoeken, omdat bosjes op de heide het gezichtsveld kunnen belemmeren.

De schapen begrazen de heide hier al honderden jaren. Op het hoogtepunt in 1865 waren er liefst 13.000 schapen op het Ballooërveld. Destijds werden ze vooral gebruikt als leveranciers van mest om de grond vruchtbaarder te maken. Eind negentiende eeuw maakte kunstmest de schapen niet langer onmisbaar. Toch kan de Drentse heide nog steeds niet zonder schapen. Ze kortwieken opschietende bomen en struiken en houden zo de heide open.

Praktische informatie boswachterspad Ballooërveld

Start- en eindpunt: Schaapskooi Ballooërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo
Lengte: 9 km
Markering: paars
Met de auto: volg vanaf Rolde de wegwijzers richting Balloo. In Balloo volg je vervolgens de wegwijzers die naar Schaapskooi Ballooërveld leiden.
Openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is Weg naar Balloo in Rolde. Vanaf daar is het 20 minuten wandelen naar de schaapskooi.

Download de route

Steun ons