Het allereerste Lange-Afstand-Wandelpad

26 mei 2014

Oudste LAW ANWBOp 24 mei heropende de ANWB op feestelijke wijze de oudste wandelroute van Nederland. Een wandeling van 150 kilometer die in zes etappes van Amsterdam naar Arnhem gaat.

Precies 100 jaar geleden, in 1914, nam de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute in gebruik. Het wandeltoerisme stond op dat moment nog in de kinderschoenen. Het routeboekje van destijds wees de wandelaar op punten die in acht moesten worden genomen: “De in het buitenland algemeen gebruikelijke rugzak is verre te verkiezen boven een handtaschje”.

De oudste wandelroute werd opnieuw in kaart gebracht. Vanuit Amsterdam gaat het via Hilversum, Zeist, Doorn, Elst en Heelsum naar de eindbestemming Arnhem. Voor de helft over verharde en voor de helft over niet verharde paden. Op een aantal trajecten valt de route samen met het bestaande Trekvogelpad dat van Bergen aan Zee naar Enschede gaat.

De zes etappes van de huidige route variëren in lengte van 21 tot 30 kilometer. Opvallend is dat het grootste deel van de route niet veel veranderd is, ze volgt voor het merendeel dezelfde wegen en paden als in 1914. De routekaarten van nu, met de bijbehorende informatie over eet- en slaapgelegenheden en openbaar vervoer, zijn gratis te downloaden. Daarnaast is er ook een app beschikbaar.

Kijk voor meer informatie op de site van de ANWB

Steun ons