Het Drielandenpunt

28 november 2018

Infobord Groot-HertogpadHet is tijd dat we de hand in eigen boezem steken. Want op het Drielandenpunt bij Vaals zijn het de organisaties uit de wandelwereld die er een (on)behoorlijke puinhoop van maken. Wandelaars van het Krijtlandpad raken er regelmatig de weg kwijt. Ze lopen zomaar de verkeerde kant uit, hup België in. Heel vervelend. De VVV Zuid-Limburg maakte er melding van en vroeg om actie.  

Veel routes

Het is op 'mijn' etappe van het Krijtlandpad. Ik spoedde me dus samen met padcoördinator Yolanda naar Vaals. We troffen het Drielandenpunt aan zoals het altijd is: de terrassen open en gezinnen die om de grenspalen van het ene in het andere land stappen. Altijd leuk.

Er staan ook twee grote informatieborden. Eén van het Hertog Limburgpad en één van het Krijtlandpad. De witte letters van de laatste zijn versleten, de tekst nauwelijks leesbaar. Op beide borden prijkt ook de naam van de ANWB. Samen met het Krijtlandpad komen hier ook nog eens twee lange afstandsroutes vanuit België aan: de Waalse GR 563 (rondweg Land van Herve) en de Vlaamse GR 128 (van de Belgische kust naar Aken). Gezellig druk dus met al die wandelaars.

Veel geel-rood

Het Krijtlandpad brengt je van Slenaken naar het Drielandenpunt met de bekende geel-rode markeringen. Wandelaars van de GR 128 doen dat ook; beide paden volgen even dezelfde route. Op het Drielandenpunt stuiten ze samen op de GR 563. Die route markeert sinds enige tijd ook met geel-rood. Eén van die markeringen prijkt op de staander van het informatiebord van het Hertog Limburgpad, dat overigens helemaal niet gemarkeerd is, maar dat staat weer niet vermeld op dat bord. De geel-rode markering op de paal ernaast is van het Krijtlandpad. Volgt iedereen het nog?

Yolanda en ik plakten daarom nieuwe stickers, op palen en afvalbakken, nu met het woord 'Krijtlandpad' erop. Langs het bospad omhoog, over het plein om de horeca heen en via de overzijde langs het bos, links bij de afvalbak over het brede pad weer het bos in, richting Epen. Gaat de wandelaar het begrijpen? We hopen het maar. Want de resterende geel-rode markeringen zonder tekst zijn dus nu de Waalse GR 563.

Wie helpt

Onze nieuwe stickers zijn geplakt. Ik schreef naar de beheerders van de Waalse GR 563 of het “peut-être possible” is, om “aussi  te markeren avec des marques avec le mot GR 563”. En laten we doorpakken, de boel goed op orde te brengen. Aan Frits van Bruggen van de ANWB en Joep Naber van Wandelnet dus de uitnodiging om samen nu ook die oude bruine borden maar eens op te ruimen. Ook de wandelwereld heeft regelmatig groot onderhoud nodig. Ja, toch?

 

Foto: informatiebord Hertog Limburgpad (Britta Schmidt)

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons