Het IJsselpad van vrijwilliger Dolf Logemann.

Dolf Logemann is vrijwilliger bij Wandelnet en vindt de IJssel de mooiste rivier van Nederland.

Het IJsselpad van vrijwilliger Dolf Logemann.  
Dolf Logemann is vrijwilliger bij Wandelnet. Hij vindt de IJssel de mooiste rivier van Nederland. Daarom kwam hij dit voorjaar met een eigen route: het 177 km lange IJsselpad.

Over oostelijke oever  
'De IJssel is niet alleen de mooiste maar ook de meest natuurlijke rivier van Nederland' zegt Dolf, zittend op het terras van het IJsselpaviljoen in Zutphen, 'er is weinig industrie langs de oevers, in het begin is ze nogal gekanaliseerd, maar verderop meandert ze door een prachtig, wijds landschap'Een wandelroute die de rivier van het begin tot het einde volgt, was er nog nietDaarom maakte Dolf Logemann die zelf, over de oostelijke oever van de IJsselvan kop tot monding. In elf etappes. 

Boeiende ontstaansgeschiedenis  
Je kunt Dolf geen ongelijk geven. De rivier is inderdaad prachtig. De ochtend waarop we elkaar treffen is mistig begonnen. Maar terwijl we koffie drinken, trekt de nevel langzaam op. Even later schittert de IJssel in de herfstzon. 'De rivier is nog helemaal niet zo oud' vertelt Dolf, 'ze is pas rond het jaar 600 gevormd en heeft een boeiende ontstaansgeschiedenis. De Noormannen hebben hier gevaren, er zijn oude Hanzesteden, je kunt er rivierduinen vinden en ook resten van de IJssellinie uit de Koude Oorlog'Reden genoeg voor een mooie wandelroute, vond hij. 

Nieuwe route
'Van daar komt de route' wijst Dolf vanaf het terras naar het zuiden, 'Je kunt hier lang door de uiterwaarden lopen en komt zo op een heel mooie manier Zutphen in'. Hij begon in 2015 met de verkenningen voor zijn route, eerst op de kaart en later al wandelend en fietsend langs de rivier. Steeds op zoek naar rustige paadjes en weggetjes. Zo’n 60 % van de route is dan ook helemaal nieuw. Waar bestaande routes langs de rivier lopen, maakte hij er gebruik vanZo volgt het IJsselpad bij Doesburg het Graafschapspad en na Zwolle een tijdje het Hanzestedenpad richting Kampen 

Wandelgidsje  
Wandelaars weten het IJsselpad inmiddels goed te vinden. Dit voorjaar ging de website online. De teller staat al op ruim 12.500 bezoekers. Via de wandelzoekpagina is de route inmiddels 9.000 keer gedownloadIde afgelopen zomer verscheen ook het wandelgidsje en Dolf ziet nu regelmatig mensen met het boekje op 'zijn' route lopen. Hij spreekt ze altijd even aan om hun ervaringen te horen. 'De boekjes worden 'on demand' geprint' vertelt hij, 'Wandelgidsjes verouderen vaak snel en dat voorkomen we zode informatie is dus altijd up-to-date'.

Door Zutphen   
De koffie is op, we gaan wandelen. Binnen een paar minuten lopen we al door de mooieoude binnenstad. Er is markt, de smalle straatjes zijn gezellig druk. De verbouwde Broederenkerk is nog niet zo lang weer open, het gebouw is in gebruik als bibliotheekHet plafond is een lust voor het oog. Dolf: 'Door met de route bezig te zijn, heb ook ik veel geleerd van de geschiedenis van het gebied. Zo heb ik met veel plezier gewerkt aan het IJsselvocabulair, een woordenlijst die de oude landschapsnamen uitlegt'. 

Geen fietsroute    
We lopen langzaam terug naar het station, langs de opvallende BerkelpoortDe ruïne van de 14e eeuwse waterpoort overspant in Zutphen het riviertje de Berkel. Toeristen stappen in een bootje voor een rondvaart. Regelmatig vragen mensen of je het IJsselpad ook kunt fietsen. Dolf raadt ze het niet aan. Het is toch vooral een wandelroute. Zijn broer heeft plannen voor een fietsboek met rondjes langs de IJssel, vertelt hij, daar kunnen ze beter op wachten. 

IJsselpad klaar    
Zacht pruttelend vaart een grote boot voorbijWe staan weer bij de IJssel. Het is een mooi gezicht. Het IJsselpad gaat hier verder richting Gorssel via de landschappelijk fraaie Ravenswaarden. 'Het maken van de route heb ik als een project opgepakt en dat is nu klaar' zegt Dolf tevreden, 'er zijn geen plannen om de route bijvoorbeeld uit te breiden'. Het IJsselpad is afje kunt de rivier volgen van Westervoort waar ze aftakt van de Rijn naar Ramspol waar ze uitmondt in het Ketelmeer. Bedankt Dolf!

IJsselpad bij Zutphen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: IJsselpad bij Zutphen (Britta Schmidt)

Britta Schmidt

Steun ons