Het nieuwe Elfstedenpad komt eraan!

Routemakers Johan Vellinga en Broer Adema ontwierpen de route.

Een stempelkaart? Een Elfstedenkruisje? Misschien in de toekomst, zeggen de bedenkers van het Nieuwe Elfstedenpad. Maar eerst zorgen ze voor een goede gemarkeerde route; 300 km door prachtige weidegebieden, langs mooie meren en natuurlijk langs die elf schitterende, Friese steden.

In je eigen tempo
Je kunt al op veel manieren een tocht maken langs de elf Friese steden; op de schaats, op de fiets, met de auto of motor, te paard en zelfs op de step. Wandelend kon het tot nu toe alleen door mee te doen met de Elfsteden-wandeltocht; vijf aaneengesloten wandeldagen met een stevige, eerste dag-etappe van bijna 50 km. Voor veel wandelaars is dat iets te veel, zij doen het graag iets rustiger aan. Daarom is er straks het Elfstedenpad; een goed gemarkeerd Streekpad dat je in je eigen tempo wandelt, op de dagen die je zelf kiest.

Langer dan de schaatstocht
Het Elfstedenpad volgt natuurlijk zoveel mogelijk het parcours van de beroemde schaatstocht. Vaak loop je langs het water waarop je in strenge winters de schaatsers voorbij kunt zien komen. Maar je wandelt ook door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door het mooie terpenlandschap. De route brengt je ook nog eens op plaatsen waar de schaatsers niet komen, je loopt niet langs maar juist door de vele kleine dorpen en je maakt in de elf steden een mooie rondwandeling. Het pad is in totaal ongeveer 300 kilometer. Daarbij is rekening gehouden met de bereikbaarheid met het OV: maar liefst acht etappes liggen aan een treinstation.

Dank aan Dantumadeel
Routemakers Johan Vellinga en Broer Adema ontwierpen de route. “Dat betekende overleg met nogal wat instanties” zegt Johan Vellinga, “met gemeenten, met boeren, waterschappen en natuurorganisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en It Fryske Gea. Soms reikte iemand ons een mooie suggesties aan. De gemeente Dantumadeel bracht ons op het idee van een stukje route dat het pad beslist mooier maakte. Het traject vanaf IJlst tot Woudsend was moeilijk, daar hebben we lang gezocht om een mooi route te vinden. Helaas moet je daar een paar kilometer via een parallelweg langs de autoweg lopen. Dat is jammer, maar er was geen andere oplossing”. 

Markeerders staan in startblokken
Johan Vellinga en Broer Adema zijn beiden wandelaars in hart en ziel. Ze hebben twee jaar met veel enthousiasme aan het Elfstedenpad gewerkt. Ze stippelden de route uit, maakten de routebeschrijving en zorgden ook voor ruim 700 foto’s van mooie plekjes onderweg. Het markeren doen ze natuurlijk niet alleen. De padwerkgroep is klaar. Ze bestaat uit veertien leden van wandelsportvereniging FLAL. Allemaal wandelaars die langs de route wonen en op pad zijn geweest om de route voor de eerste keer te markeren. Nu is de route klaar om geopend en bewandeld te worden. Vergeet de schaatsen dus maar, trek de wandelenschoenen aan en ga lekker lopen in Friesland. 

Britta Schmidt

Steun ons