Het oranje-gevoel

14 juni 2014

Afgelopen weken was ik twee keer voor Wandelnet in Den Haag bij het WK hockey. Dan maar direct een blog om de relatie tussen wandelen en hockey proberen te duiden...

We winnen veel met sport

Onder dat motto timmert NOC-NSF hard aan de weg: we winnen veel met sport. Natuurlijk in de letterlijke zin van het woord: de dames hockey zijn wereldkampioen en de heren voetbal verslaan op miraculeuze wijze Spanje in de eerste ronde. Maar dat 'we winnen' slaat niet alleen op de sporters zelf. Ook op andere terreinen wordt figuurlijk veel gewonnen met sport.

Aan de sport-bestuurders

Voorafgaand aan de wedstrijden was de sport serieus onderwerp van gesprek: en terecht! Naast een selecte groep Nederlandse topsporters, sporten ongeveer 10 miljoen mensen in ons land. In de bijeenkomsten die ik namens Wandelnet bijwoonde, werden belangrijke relaties gelegd tussen bijvoorbeeld sport en economie (Johan Wakkie over impact van evenementen), sport en gezondheid (Paul Rosenmöller over gezond gewicht), maar ook sport en cultuur, educatie, jeugd, welzijn, toerisme... Zelf heb ik ook gezien hoe veel vrijwilligers er voor de sport op de been waren. Doelgroep: sport-bestuurders (wethouders, gedeputeerden, kamerleden). Want juist zij zijn in de gelegenheid om door het stellen van de juiste randvoorwaarden, beleid en middelen bij te dragen aan een gezonder Nederland.

Wandelen brengt meer mensen in beweging

Doelstelling is om de sportparticipatie in Nederland te verhogen van 65% naar 75% in 2016. Wandelen kan daar een heel belangrijke bijdrage aan leveren. Wandelen is een hartstikke laagdrempelige vorm van bewegen: het kan overal, kost bijna niets en is qua intensiteit geleidelijk op te bouwen. Uit de Nationale Wandelmonitor weten we dat ruim 6,6 miljoen Nederlanders regelmatig wandelen en dat in 66% van de gevallen 'gezondheid' een belangrijke motivatie is.

Wandelnet tekent

Tijdens één van de bijeenkomsten tekende ik namens Wandelnet en samen met de wandelsportbonden KNBLO en NWB een zogenaamde 'pledge'. Deze belofte is onderdeel van een initiatief van het Ministerie van VWS, onder de naam ' Alles is Gezondheid...'. Het is een nationaal programma met als doel om Nederland gezonder te maken. Wandelnet wil daar graag aan bijdragen, ook door aan te sluiten bij het Actieplan Buitensporten, een initiatief van de sportbonden in Nederland. Daarin doen we de oproep: Ruimte voor buitensport. We vragen aandacht voor toegankelijkheid en aantrekkelijke en veilige paden om over te bewegen.

Het oranje-gevoel van wandelen

Wandelen is weliswaar geen olympische sport en grote stadions zijn de meeste wandelaars vreemd. Toch kennen wij wandelaars het 'oranje-gevoel' wel: bij het voltooien van het Pieterpad of de aankomst van de vierdaagse op de Via Gladiola in Nijmegen. Bijeenkomsten in de sportwereld van de afgelopen week zijn voor mij heel inspirerend: nieuwe invalshoeken, nieuwe contacten. Het is evident dat wandelen alles te maken heeft met gezondheid, bewegen en sport. De kunst voor ons is om daarmee ook weer dwarsverbanden te leggen met natuur, economie, infrastructuur en ruimte. En hopelijk kunnen we dat oranje-gevoel ook bij het wandelen beter uitnutten, want het is iets heel bijzonders...Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons