Het wandelpaspoort van Eric Smaling

Tweede Kamerlid SP

Eric Smaling - SPMijn laatste wandeling was:
Afgelopen zaterdag 4 maart op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Ik was onderweg om samen met honderden mensen een menselijk lint te vormen om aandacht te vragen voor de massale bouwplannen aan de Nederlandse kust. Behoud van dat ongerepte en het weghouden van de veelal desastreuze plannen van projectontwikkelaars voor mensen met een dikke portemonnee.
Ik loop het liefst met:
Mijn vriendinnen Wil, Ingrid en Anna die ik al vanaf mijn 8e ken uit het ponykamp in Barneveld.
Schoenmaat:
46
Ik loop het liefst op:
Wandelschoenen. Ooit speciaal gekocht voor ‘de nacht van de vluchteling’
De mooiste plek om te wandelen in Nederland is:
Het Arboretum in Wageningen, met uitzicht over de Betuwe; en de Sallandse Heuvelrug, omdat het zo’n unieke natuuroase is tussen de Overijsselse weilanden.

 

Mijn standpunt ten aanzien van wandelen is...

Wandelen is een manier om het land in een ander perspectief te zien. Je beleeft letterlijk de ruimtelijke ordening, of het gebrek er aan. Dwalend door de verschillende provincies beleef je de ontstaansgeschiedenis van het landschap en krijg je een doorkijkje naar de toekomst (in een vorig leven was ik bodemkundige). We moeten de wandelroutes koesteren die we hebben. We moeten tegelijkertijd zuinig zijn op onze natuurgebieden, maar ze ook in ere houden door ze te bezoeken. Een belangrijk evenwicht, waard om over na te denken tijdens een goede wandeling. 

Als ik €10 miljoen aan wandelen te besteden had, dan…

Nam ik iedere week/maand een andere klas mee uit wat wij - eufemistisch - ‘een achterstandswijk’ noemen voor een weekend wandelen. Dan kunnen we elkaar en het land ‘spelenderwijs’ leren kennen. Ik vertel over wat we zien, zij vertellen mij wat zij beleven. Ik ga er vanuit dat het naast leerzaam vooral ook voor alle partijen enorm verfrissend kan zijn.
Een deel van het budget gaat letterlijk op aan al het goede van het land. We wandelen van bijvoorbeeld een boerderij naar een volgend cultuurhistorische plek, waar we ook mogen overnachten. We eten streekgerechten en maken op zaterdagavond kennis met de lokale cultuur. Dat hoeft niet altijd klompendans of kantklossen te zijn. Dat kan een ontmoeting zijn met een lokale BN-er. Of een uitwisseling van rappers? De Zwarte Cross? Maar ook de burlende herten op de Veluwe. De klas maakt er een werkstuk of schoolproject van. Aan het eind van het jaar delen we met elkaar een prijs uit aan de streek die het verdient.

En natuurlijk zal ik investeren in het verbeteren en uitbreiden van het wandelpadennetwerk en in de andere verbetervoorstellen uit onze initiatiefnota voor een beter wandelbeleid Een stap vooruit.

Met wie zou u wel eens een wandeling willen maken en waarom?

Met – dan inmiddels – oud minister Schultz van Haegen van Oostende naar Knokke om te genieten van de Belgische kust, dan van Antwerpen naar Doel om daar samen de kerncentrale te sluiten en dan bij Terneuzen het einde van de tolheffing op de Westerscheldetunnel aan te kondigen en vervolgens langs het kanaal naar het zuiden te wandelen tot we aan de voet van de Sint Baaf stoppen met wandelen en beginnen aan de Gentse feesten.

Steun ons