Het wandelpaspoort van Frank Wassenberg

Kandidaat-Kamerlid Partij voor de Dieren

Mijn laatste wandeling was:
Eind december 2016 – vanuit Maastricht via de Sint Pietersberg en het Plateau van Caestert naar Kanne in België, om vandaar uit via Chateau Neercanne terug naar Maastricht te lopen. Het is een wandeling die ik al ruim dertig maak met dezelfde groep van middelbare schoolvrienden uit Maastricht. Iedereen woont inmiddels verspreid over Nederland, maar in de kerstvakantie komt iedereen weer naar Maastricht voor deze wandeling. We lopen elk jaar in grote lijnen dezelfde route.
Ik loop het liefst met:
Eén of meer vrienden.
Schoenmaat: 41½
Ik loop het liefst op: bergschoenen.
De mooiste plek om te wandelen in Nederland is:
Zonder enige twijfel Zuid-Limburg. Nergens in Nederland is het land zo afwisselend en zo mooi (heuvels, bossen, akkers, holle wegen, eeuwenoude boerderijen).

---

Mijn standpunt ten aanzien van wandelen is...

Dat het een prettige en rustige manier is van ontspannen en je hoofd leeg te maken. Ik vind het daarbij prettig om het wandelen te combineren met fotograferen. Landschappen, bomen, paden, holle wegen: prachtig om op foto vast te leggen tijdens een wandeling. 

Als ik €10 miljoen aan wandelen te besteden had, dan...

Zou ik dat besteden aan het aanleggen van lange wandelpaden, het verbinden van wandelroutes en het geven van voorlichting over de natuur en de geschiedenis van de gebieden waar de wandelpaden doorheen lopen.

Met wie zou u wel eens een wandeling willen maken en waarom?

Dat is een moeilijke vraag, want als ik wandel, wandel ik het liefst met goede vrienden. Maar als ik toch iemand zou moeten noemen, kies ik voor een persoon uit het verleden. Dan zou ik het liefst een wandeling hebben kunnen maken met Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie en daarmee de aartsvader van de moderne biologie. Voor mij als bioloog is de evolutietheorie van ongelofelijk groot belang: het is het cement tussen de verschillende onderdelen van de biologie. Darwin woonde van 1842 tot aan zijn dood in 1882 in het landhuis Down House, zo’n 20 kilometer onder Londen. Bij zijn huis lag een zandpad, deels in het bos en deels langs de weilanden in de glooiende heuvels van Kent. Het pad had daardoor een ‘lichte’ weilandzijde en een ‘donkere’ boszijde. Twee keer per dag wandelde Darwin langs dit pad. Collega’s en vrienden die op bezoek waren werden nadrukkelijk uitgenodigd om mee te wandelen. Darwin noemde het zijn thinking path. Hele delen van zijn evolutietheorie moet hij hier hebben uitgedacht. Een paar jaar geleden heb ik met een goede vriend, net als ik een bioloog, Darwin’s landhuis bezocht. En uiteraard hebben we toen ook Darwin’s thinking path bewandeld. Wat had ik toen graag gewild dat wij Darwin hadden mogen vergezellen bij een van zijn wandelingen. Maar daarvoor hadden wij er ongeveer 140 jaar eerder moeten zijn.

Steun ons