Het Westerwoldepad

Westerwolde is een uniek gebied in het oosten van Groningen met een afwisselend landschap: heidevelden, beekdalen, oude bossen, verscholen vennen en moerassen en vriendelijke dorpjes. Een prachtig decor om van alles te zien, doen en beleven. Edo Jans, vrijwilliger van de Stichting Wandelen in Westerwolde nam het initiatief voor een nieuw streekpad in dit gebied: het Westerwoldepad. Sinds kort staat de route op wandelnet.nl en kunt u de etappes gratis downloaden.

Door Britta Schmidt

Oost-Groningen is voor veel wandelaars een onbekend gebied. “Maar als je hier eenmaal bent geweest,” zegt Edo, “dan kom je gegarandeerd terug.” Hij is dan ook erg blij met het Westerwoldepad, een route waarmee je van Wedde naar Ter Apel in de meest zuidelijke punt van de provincie loopt. Het streekpad is ruim 80 kilometer en volgt het beekdal van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa.

Westerwoldepad Ruiten AaWandelen door de geschiedenis

Beide riviertjes hebben in de afgelopen jaren hun natuurlijke, meanderende loop weer terug gekregen. “Maar je loopt hier door veel meer landschapstypes”, vertelt Edo. “Naast beekdalen heb je hier essen, heidevelden en eiken- en beukenbossen. En je loopt ook nog eens in een paar dagen door de hele geschiedenis van het gebied. Er is een pingoruïne te zien, een kasteel, de resten van een klooster en een barak uit de tijd van de werkverschaffing.”

13 leuke ommetjes

Het Westerwoldepad bestaat uit een doorgaande route met daaraan gekoppeld 13 leuke ommetjes. “Het idee voor dit pad heeft vele vaders”, legt Edo uit, “en op een goed moment hebben de stichting Wandelen in Westerwolde, de gemeente Vlagtwedde en Wandelnet al hun ideeën bij elkaar gelegd. De ommetjes werden verknoopt met het Noaberpad. Het Westerwoldepad was geboren. En daarmee ontstond gelijk ook een samenhangend geheel van wandelroutes in de regio. Iets dat hier tot dan toe ontbrak.”

Kanotocht of Bourtange

Die ommetjes zijn allemaal korte rondwandelingen met een lengte van 3 tot 9 kilometer. Een prima manier om nog meer van het gebied te zien of om er voor het eerste kennis mee te maken. “Het ommetje Ellersinghuizen bij Vlagwedde en het ommetje bij Sellingen zijn erg geschikt voor mensen die dit gebied voor de eerste keer komen verkennen”, zegt Edo, “en zo’n korte wandeling kun je natuurlijk heel goed combineren met een mooie kanotocht op de Ruiten Aa of een duik terug in de tijd in de historische vesting Bourtange.”

Westerwoldepad - burcht te WeddeWandelaars Welkom

Mogelijkheden om iets te eten of te drinken of om ergens te overnachten zijn er genoeg in Westerwolde. Er zijn nu al vijftien bedrijven die het keurmerk Wandelaars Welkom mogen voeren. “In Westerwolde hebben we vooral kleinschalige accommodaties en dat betekent dat er nog echt contact is met de gasten. Het is dan ook vrijwel zeker dat ze je herkennen als je een volgend jaar weer terugkomt. En er is voor elk wat wils, van eenvoudig kampeerterrein tot een luxe B&B of hotel.”

Wandelnetwerk

Edo heeft de hoop dat het Westerwoldepad een eerste basis zal zijn voor een uitgebreider wandelnetwerk in het gebied. Wel of geen knooppunten? “Daar zijn we nog niet uit. Maar er zijn al wel veel positieve gesprekken, Staatbosbeheer en Natuurmonumenten willen praten over de mogelijkheid om hun wandelroutes op te laten gaan in zo’n structuur.” Het ziet er dus goed uit voor de wandelaars in Westerwolde. Op naar het noorden dus!

Het Westerwoldepad is ontwikkeld door Stichting Promotie Westerwolde in samenwerking met Stichting Wandelen in Westerwolde.

Steun ons