Hoger beroep Laantje van Alverna snel in behandeling

25 augustus 2015

Laantje van AlvernaDe bestuursrechter zal op 20 of 22 oktober de hoger beroepzaak van de spoorwegovergang Laantje van Alverna behandelen. Zes weken later volgt de uitspraak en zal duidelijk zijn of Prorail de overgang weer openbaar en dus toegankelijk moet maken.

Overweg nog steeds dicht

De overgang Laantje van Alverna in Heemstede is nog steeds dicht. Geheel onterecht vinden de Fietsersbond en Wandelnet. De Haarlemse rechtbank oordeelde dit voorjaar dat de overweg Laantje van Alverna door verjaring openbaar is geworden. De gemeente Heemstede trad krachtdadig op en gebood Prorail op straffe van een dwangsom om de afgesloten overgang weer toegankelijk te maken. Maar toen ProRail in hoger beroep ging veranderde de opstelling van de gemeente: de overgang mocht gesloten blijven in afwachting van het hoger beroep.

Voorlopige voorziening

De Fietsersbond en Wandelnet stapten weer naar de rechter. Het hoger beroep, zo was de verwachting, zou wel eens pas in 2016 kunnen worden behandeld en ondertussen zou de overgang gesloten blijven. Iets dat voorkomen moest worden. De Fietsersbond en Wandelnet eisten dat er, zo lang de hoger beroepszaak niet was behandeld, een voorlopige voorziening zou worden getroffen in de vorm van het weer toegankelijk maken van de overgang.

Hoger beroep

Op de spoedzitting donderdag 13 augustus bleek dat de rechter vaart zal maken met de behandeling van het hoger beroepszaak van Prorail. De behandeling zal al op 20 of 22 oktober plaatsvinden en zes weken later volgt dan al de uitspraak of de overweg weer toegankelijk moet worden gemaakt. De Fietsersbond en Wandelnet besloten daarom de eis om van een voorlopige voorziening niet door te zetten. “We nemen deze olijftak nu aan, en hopen begin december op een Sinterklaascadeautje”, aldus woordvoerder Arjen van der Luit van de Fietsersbond tijdens de zitting.

De gemeente Heemstede kondigde eerder aan de Alvernazaak in de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie van 27 augustus te willen behandelen. De rechter wees de gemeente erop dat zij in deze zaak geen nieuwe bezwaarprocedures moet gaan behandelen, maar alles moet doorsturen naar de Raad van State.

 

Foto: spoorwegovergang Laantje van Alverna na de afsluiting door Prorail (Eelco Langerijs)

Steun ons