Honden aan de lijn in natuurgebieden

7 april 2018

Honden aan de lijnNatuurmonumenten gaat actief controleren op de toegangsbepalingen in haar natuurgebieden. Het accent ligt op loslopende honden.

Voorjaar

Zeker in het voorjaar zijn dieren extra kwetsbaar voor verstoring. Vogels bouwen hun nesten en jonge reekalfjes en hazen liggen verscholen in het hoge gras. Hoe lief je trouwe viervoeter ook is, loslopend kan hij of zij een gevaar vormen voor al dat jonge leven.

Jachtinstinct

Honden hebben een jachtinstinct. Ieder jaar worden meerdere reeën gedood. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Herten, reeën, hazen en andere dieren slaan snel op de vlucht, ze lopen zich soms letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. En de eieren of jonge kuikens van opgeschrikte vogels zijn een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Houd daarom je hond aan de lijn.

Wandelaars en fietsers

Niet alleen dieren maar ook wandelaars en fietsers kunnen last hebben van loslopende honden. Zij vinden het niet leuk als een hond tegen ze opspringt of luid blaffend achter hun fiets aanrent. Ook deze overlast wil Natuurmonumenten voorkomen.

Aan de lijn in de natuur

Natuurmonumenten treedt daarom de komende tijd actief op tegen baasjes met loslopende honden. Heb je je hond niet aangelijnd? Dan riskeer je een boete.

Losloopgebieden

Natuurmonumenten heeft door heel Nederland speciale hondenlosloopgebieden waar je hond geen kwaad kan. Andere losloopgebieden vind je op doggydating

 

Foto: honden aan de lijn, mee met het baasje op een etappe van het Krijtlandpad (Femke Roelofsma)

Steun ons