Ieder z'n vak!

16 april 2014

Ieder z' vak! Zo ook ieder z'n beroepsdeformatie... Sinds ik bij Wandelnet werk, staar ik eigenlijk nooit meer ongehinderd uit het raam als ik in de trein zit... Je zou verwachten dat ik overal wandelaars zie, maar dat is het niet. Ik ben geïndoctrineerd door het project 'infrastructurele barrierevorming. Huh? Ja!

Infrastructurele barrièrewerking

Ik heb de term gelukkig niet bedacht, maar het komt er op neer dat wegen en spoorlijnen (infrastructuur dus) voor heuse hindernissen (ook wel barrières) kunnen zorgen bij wandelaars. Wie wat vaker wandelt, zal het herkennen. Met enige regelmaat kruis je in Nederland een spoorlijn. Niet zo gek, want er is bijna 7.000 kilometer spoorlijn.

Als een ommetje een omweg wordt

Toch komen er steeds minder plekken waar je het spoor kunt kruisen. Veel spoorwegovergangen worden gesloten om onveilige situaties te voorkomen. Hoe minder kruisingen, hoe verder je om moet lopen als je naar de andere kant wil. Als je ommetje een omweg wordt, dus.

Wat ik zie vanuit de trein

En met dat perspectief staar ik -soms lichtelijk onontspannen door de snelheid- uit de trein. Ik speur naar elke brug, tunnel en overweg en tel dan hoe veel tijd er zit voordat ik weer een volgende zie. Soms duurt het tijden voordat ik weer een kruising zie. Het kan maar zo een kilometer of wat zijn. En als je gemiddeld 4 kilometer per uur wandelt, dan is een 'barrière' van een kilometer al gauw een kwartier omlopen.

Maaswijdte

In jargon heet dat 'maaswijdte'; de afstand tussen twee kruisingen. Gelukkig zijn daar richtlijnen voor opgesteld. Zo mag dat binnen de bebouwde kom maximaal 500 meter zijn, maar buiten de bebouwde kom tot zelfs 1,5 kilometer. En, erg genoeg, er zijn plekken waar dat zelfs bij lange na niet wordt dgehaald... Dan moet je soms meer dan 3 kilometer omlopen. Nou, dat is dan wat we noemen een 'barrière', een voor wandelaars haast onneembare hindernis.

Naar Roermond

Gelukkig zat ik laatst in de trein van Amersfoort naar Roermond. Dan kom je met deze vorm van beroepsdeformatie behoorlijk aan je trekken! Ik scan iedere kruising en denk in gedachten mee hoe ik hier wandelend naar de volgende overweg zou komen...

Dus als je nu binnenkort ook in de trein zit, kijk dan even met me mee...

Laat me weten wat jou opvalt!

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons